Både Kongen og Islands President var lydhøre til hvordan man gjennom internasjonalt samarbeid kan løfte frem og ta ansvar for havnæringene fremover.

Styrket båndene med Island

Under kong Haralds besøk i Bergen torsdag, ble intensjoner og en avtale for samarbeid mellom Island og Norge om havnæringene delt og signert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I anledning den islandske presidents statsbesøk til Norge, arrangerte Innovasjon Norge og Promote Iceland, i samarbeid med Islands ambassade i Norge og Universitetet i Bergen, seminaret «Bærekraft for fremtiden - Verdiskaping fra havet»

Tema for seminaret var innovasjon og samarbeid mellom Island og Norge for utnyttelse av nye marine ressurser og full utnyttelse av biprodukter.

Nina Broch Mathisen, direktør for Innovasjon Norge Hordaland, ønsket kongen og hans følge velkommen og påpekte at det foregår mye innen havnæringene i Norge, og da spesielt i Bergen.

- Verden trenger mer mat og mat fra havet, og vi vil fylle mye av gapet. Norge og Island kan sammen utvikle en bærekraftig industri, og vi må forsikre oss om at havet ikke er tømt for ressurser for fremtidens generasjoner, sa hun.

Blå økonomi

Det er 20 år siden Island sist var på statsbesøk i Norge, men utenriksminister Gudlaugur Thór Thórdarson, var klar på deres ambisjoner for å samarbeide om å utnytte ressursene i havet var klare.

- En av de vitale nøkkelfaktorene for å drive bioteknologi fremover er at vi kan bidra til å løse en av de store verdensutfordringene som omhandler økt matbehov. Norge og Island har et ansvar for å lede veien videre for en bærekraftige løsning. Sammen kan vi gjøre mer, sa han.

Sveinn Margeirsson, administrerende direktør Icelandic Food and Biotech R&D, viste til at den blå veksten er en del av å følge FNs bærekraftsmål.

- Jeg har jobbet med islandske og norske aktører som Nofima i årevis, og vet hva vi kan få til. Blå økonomi og bioøkonomi er noe vi trenger, slo han fast.

Han viste også til at klima- og miljøutfordringer gjør at havnæringen hele tiden må være i endring.

Tanja Hoel fra NCE Seafood Innovation Cluster  (t.h) og Berta Danielsdottir fra søsterclusteret på Island, signerte en intensjonsavtale om sterkere samarbeid.

- Å bygge tillit er en av nøkkelfaktorene som må til for å lykkes som ansvarlige matprodusenter. Ekte blå vekst er langsiktig og ansvarlig, slo han fast.

Signerte samarbeidsavtale

Arrangementet ble avsluttet med en storstilt signering av en intensjonsavtale om ytterligere samarbeid med islendingene. Denne ble signert av Tanja Hoel fra NCE Seafood Innovation Cluster og Berta Danielsdottir fra søsterclusteret Iceland Ocean Cluster på Island.