Höskuldur Steinarsson sier at smoltkapasitet er en flaskehals. Derfro må det bygges mer smoltkapasitet nå. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Åpen for utenlandsk kapital til oppbygging av islandsk smoltkapasitet

Reykjarvik: Skal islendingene vokse så mye som de ønsker og håper trenger de mer smolt. Mye mer. Da må det investeres kraftig i bygging av settefiskanlegg på øyen. Til det tar de i mot norske investeringskroner og medfølgende kompetanse med åpne armer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Island er for øyeblikket inne i sin tredje satsingsperiode på lakseoppdrett. De to foregående periodene på hhv. midten av 80-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, endte begge i fiasko.

Nå satses det igjen og denne gangen gjøres det også med norske eksperter på eiersiden.

Höskuldur Steinarsson er leder av den islandske oppdretterforeningen. Foto: Pål Mugaas Jensen

- Vi henger omtrent 25-30 år etter Norge, mener daglig leder i den islandske oppdretterforeningen, Höskuldur Steinarsson.

Øker produksjonen

Men de vokser likevel stadig. I år regner man med å produsere ca 8000 tonn laks, og det er delt ut konsesjoner til kunne produsere 38 000. Dessuten er det inne søknader for volumer på over 100 000 tonn, og flere er på vei.

- Selv med disse volumene realisert, så vil vi være liten i forhold til Norge, sier Steinarsson.

- Vi må prøve å selge vår laks på at den er mer miljøvennlig, produsert uten bruk av medisiner eller kjemikalier. Vi har ikke lus på fisken vår og vi har heller ikke alvorlige sykdommer. Men på grunn av våre kalde sjøtemperaturer vokser fisken saktere. Derfor vil vi ha høyere produksjonskostnader, som vi må ta igjen på å selge et produkt som skal inn i high end markedet, sier oppdrettslederen.

Han mener at om produksjonen går bra og man vokser jevnt skal det være mulig å ha årlige slaktevolumer på mellom 50 og 90 tusen tonn i løpet av ti år.

- Men vi vet jo at det alltid dukker opp utfordringer, sier han.

30 millioner smolt

En produksjon på 100 000 tonn vil fort kreve en produksjon på over 30 millioner smolt. Dagens kapasitet er om den utnyttes fullt ut på 7-8 millioner stk.

- Derfor trenger vi utbygging av mer smoltkapasitet, og vi trenger å begynne å øke denne nå, sier Steinarsson og kaller situasjonen for akutt.

Norske oppdrettsselskap har allerede begynt å investere i både matfisk og settefiskanlegg, og det jobbes med planer om å utvide, selv om ingenting er vedtatt ennå.

- Dette er verdifulle investeringer der selskapene også får norsk kompetanse.

Steinarsson ønsker seg derfor enda mer og påpeker at enn så lenge er det ikke begrensinger i utenlandsk eierskap i havbruksnæringen, slik det er i den tradisjonelle fiskerinæringen.