
Skal omgjøre avløpsvann til fiskefôr
Fra Biokrafts nye biogassanlegg ved Skogn i Nord-Trøndelag skal avløpsvann brukes til å dyrke alger som kan brukes til fiskefôr.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Jorunn Skjermo er seniroforsker ved Sintef Ocean og leder for prosjektet COMPLETE. Målet er å få en mer optimal og bærekraftig utnyttelse av biologisk ressurser som har vært i bruk i biogassproduksjon i Biokraft AS.

- I dette ligger at næringsrike rester etter biogassproduksjonen anvendes videre til ny bioproduksjon, sier hun til kyst.no.
Avfallesvannet var først og femst tenkt til å brukes som gjødsel i landbruket, men ettersom det var både vanskelig og dyrt å transportere kom ideen om å bruke næringen for å dyrke alger.
Mikroalger og børstemark
Den flytende resten skal testes som næring i dyrking av mikroalger, mens den faste fraksjonen skal testes som fôr til børstemark, forklarer forskeren.
- Både mikroalger og børstemark kan ha anvendelser som fôrråstoff til for eksempel laksefôr.
Videre skal prosjektet undersøke hvordan næringsrikt utslipp fra biogassanlegget til fjorden kan brukes til dyrking av tare.
- Tare-biomasse har mange anvendelser og det jobbes i flere andre prosjekter, som for eksempel PROMAC, med å finne frem til prosesseringsmetoder som ivaretar biomassens egenskaper på en mest mulig optimal måte og som resulterer i mest mulig av godt betalte produkter. Rester etter slik prosessering kan videre inngå som råstoff i biogassproduksjon, påpeker Skjermo.
Utstyr for denne type dyrking finnes kommersielt tilgjengelig, så selve oppbyggingen av et algeproduksjonsanlegg vil kunne startes på kort sikt.
Skiller seg fra andre løsninger
Skjermo påpeker at det som skiller dette prosjektet fra andre prosjekter som CO2BIO og mikroalgeproduksjonen på Finnfjord er fokuset på CO2.