Geir Inge Sivertsen håper å kunne ikle seg ordførerkjedet i tiden fremover. Først venter tøffe forhandlinger.

Klar for krevende forhandlinger

Tidligere fiskeriminister Geir Inge Sivertsen mener mulighetene hans er gode etter kommunevalget i Senja.

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no skrev tirsdag om at de to regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har fått en kraftig tilbakegang i mange av havbrukskommunene i Norge i kommunevalget.

I Senja, som er tredje største kommune ut fra havbruksfondet, har også velgerne sagt tydelig fra. Sp-ordfører i Senja Tom-Rune Eliseussen har vært kritisk til grunnrenteskatten og han har uttalt at han mener Vedum setter arbeidsplasser i kommunen i fare. Etter opptellingen ble det klart at Senterpartiet har gått tilbake hele 13,4 prosentpoeng i Senja, samtidig som Høyre går opp 4,7 prosentpoeng i kommunen.

Blir Geir Inge Sivertsen ny ordfører i havbrukskommunen Senja?

- Ganske sannsynlig

Øverst på Høyre sin liste i Senja finner vi tidligere fiskeriminister Geir Inge Sivertsen. Til Kyst.no sier Sivertsen onsdag at han er veldig godt fornøyd med valgresultatet.

- Vi er nå det største partiet i Senja, fastslår den tidligere ministeren.

- Hvordan anser du sjansen for å bli ordfører nå i kommunen?

- Det blir krevende forhandlinger etter valget, men jeg vurderer sjansene for å danne et flertall og dermed bli ordfører som ganske sannsynlig, sier han fornøyd.

I Senja har kommunestyret 31 medlemmer. For å ha flertall trenger man mer enn halvparten av disse. Det betyr at man må ha minst 16 av de 31 mandatene. 

Tidligere fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) blir etter alle solemerker ny ordfører i Bodø.

Geir-Inge Sivertsen har tidligere jobbet 39 dager som fiskeriminister, og er dermed en av de som har sittet kortest som statsråd i nyere tid. Det var Dagbladet som i 2020 først avslørte at Sivertsen søkte og fikk 120 000 kroner i etterlønn i halvannen måned som ordfører i tidligere Lenvik kommune samtidig som han mottok lønn som statssekretær. I tillegg fikk han godtgjørelse fra fylkestinget etter at han ble statssekretær og senere statsråd.

Ikke den eneste 

I Bodø har Høyre også fått nesten 35 prosent oppslutning – og gjør sitt nest beste valg i kommunen noensinne. Partiet er dobbelt så store som hovedkonkurrent Ap.

Med det er det stor sannsynlighet for at Bodø sin neste ordfører blir en annen tidligere fiskeriminister, nemlig Odd Emil Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen mener Høyres brakvalg i nord skyldes en protest mot regjeringen.

- Overraskelsesangrepet på kystnæringa har skapt et kjølig raseri som har ulmet under overflaten. Her har folk et nært forhold til sine lokale bedrifter. Folk reagerer kraftig. Oppdrettsnæringen skal betale mer skatt, men måten det skjedde på har vært uakseptabel, sier han i et intervju med VG.