Illustrasjonsbilde: Kvarøy Fiskeoppdrett.

Trumps seier kan ha store konsekvenser for lakseoppdrettere

For Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland vil valget av den nye amerikanske presidenten kunne få store konsekvenser, da selskapet leverer hele 75 prosent av laksen de produserer til det amerikanske markedet. - Om Trump faktisk trekker seg ut av handelsavtaler, kan dette ha store konsekvenser. Ikke bare for lille Kvarøy, sier daglig leder Alf Gøran Knutsen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kvarøy Fiskeoppdrett eksporterer mesteparten av laksen sin til det amerikanske markedet. Hele 79 prosent av produksjonene går til eksport, hvorav 75 prosent går til USA. Med en avtale spesifikt mot den amerikanske butikkjeden Whole Foods, kan konsekvensen av det amerikanske valget, og en proteksjonistisk markedspolitikk, få store konsekvenser for selskapet.

Alf-Gøran Knutsen synes resultatet av valgkampen er forbløffende.

- Helt ærlig, så anså vi ikke dette som en mulighet. Etter å ha snakket med våre amerikanske kontakter, virker det som om de er like overrasket som oss, sier han til kyst.no

Den daglige lederen sier han ikke har sett seg helt inn i hva dette kan bety for selskapet, men er likevel klar på at det kan ha store konsekvenser.

- Om Trump faktisk trekker seg ut av handelsavtaler, kan dette ha store konsekvenser. Ikke bare for lille Kvarøy, påpeker han.

Må se etter andre markeder

Alf-Gøran Knutsen, daglig leder. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett

Knutsen sier at om selskapet må ut av det amerikanske markedet, så vil de nok klare å finne andre markeder for fisken.

- Vi leverer rundt 6000 tonn, så det er klart vi kunne funnet et annet marked å levere til. Hva det har og si for prisen, det vet vi ikke. Men vi vet at det vil ha en betydning, sier han til kyst.no.

Knutsen opplyser at selskapet nå setter seg inn i konsekvensene, spesielt ettersom de på forhånd hadde fått betryggende informasjon fra andre siden av Atlanteren.

- En av våre kontakter i USA, sa på tull at han skulle flytte til Kvarøy om Trump vant, nå skal vi ta kontakt, sier Knutsen i en munter tone.

Ser mot Russland

Han sammenligner den mulige fremtidige markedssituasjonen, med det som har skjedd i Russland.

- Om vi ser på Russland, og deres forsøk på å være utelukket, så ser vi at det kommer laks igjennom til markedet, så det kan kanskje gå, spekulerer Knutsen.

Det er imidlertid ingen tvil om at presidentvalget skaper usikkerhet.

- Våre amerikanske kontakter er i sjokk, ingen hadde ventet dette. Det er klart at det vil bli usikkerhet i markedet. Spesielt når det blir en langvarig prosess å trekke seg ut av handelsavtaler, sier Knutsen.