Audun Narvestad (t.h.) Kari Anne Kamlund og Simen Sæther (t.v.) har vært RAS-trainee i Lerøy Seafood Group.

Full pott for RAS-traineene

Simen Sæther og Kari Anne Kamlund var to av tre som slapp gjennom nåløyet som Lerøys aller første RAS-traineer. Nå har begge sikret seg relevant jobb.

Publisert Sist oppdatert

Selv om programmet enda ikke er ferdig, har både Simen (til høyre) og Kari Anne (i midten) allerede fått tilbud og takket ja, til fast jobb i Lerøy. Tredjemann, Audun Narvestad (til venstre), valgte å gå videre som doktorgradsstipendiat, skriver Lerøy på sin nettside.

- Det er helt fantastisk å ha sikret seg jobb hos Lerøy allerede. Det sier meg at de ønsker å ha meg med på laget, noe som jeg anser som en tillitserklæring, sier Simen som er ny driftsbiolog på Lerøy Aurora, avdeling Laksefjord.

Kari Anne tar med seg kunnskapen fra trainee-programmet inn i en rolle som forbedringsanalytiker i Lerøy Way Office, som er Lerøys egen forbedringsavdeling.

- Jeg tror erfaringen og kunnskapen jeg har fått gjør at jeg kan gjøre en mye bedre jobb som forbedringsanalytiker. I tillegg får jeg brukt min styrke som er å se sammenhenger mellom biologi og teknologi for å kunne optimalisere forholdet best mulig, forteller Kari Anne.

Simen offisielt gikk inn i sin nye stilling i begynnelsen av april, men får likevel delta på fagsamlingene sammen med Kari Anne, hvor den siste er lagt til midten av august. Det er han veldig takknemlig for.

- Å få lov å fullføre perioden som trainee parallelt med fast stilling er supert og gjør at jeg kan fortsette å lære, i tillegg til å kunne starte på og bryne meg på oppgaven som fersk driftsbiolog i Laksefjord.

Ikke overrasket

Fagsjef for RAS-teknologi og leder for RAS-trainee, Klemet Steen, forteller at han ikke er overrasket over at Simen og Kari Anne har fått fast jobb.

- Jeg synes vi traff veldig godt på det første trainee-kullet, ikke bare er de kvalifiserte, men veldig hyggelige, gode kandidater som er godt likt og enkelt å forholde seg til, sier han.

Han mener at trainee-programmet gir en kjempemulighet for kandidatene som blir valgt ut.

- Det gir dem en flying start på sin karriere. Ofte forstår de ikke selv hvor relevant praksisen er, og uansett om de vil være hos oss eller gå videre, så vil deres utdannelse og trainee-periode være aktuell videre i karriereforløpet, sier Klemet.

RAS-trainee-programmet har vært så vellykket at Lerøy gjentar suksessen. Av 71 søkere har oppdrettsselskapet nå ansatt tre stykker til årets program.

- Det er helt fantastisk, forteller Klemet.

Nesten alle søkerne oppfylte kravet om master, i tillegg hadde 15 av dem spesialisering innen RAS. Med så gode søkere legger ikke Klemet skjul på at de kanskje må få enda flere traineer i fremtiden.

Simen synes RAS-trainee har vært en veldig fin overgang fra studietilværelse til arbeidslivet, noe Kari Anne er helt enig i. Hun oppsummerer året som veldig kjekt, litt utfordrende og veldig lærerikt.

- Stor forskjell på RAS-anleggene

Lerøy startet med RAS i 2005 og har siden fortsatt utbyggingen av anlegg. I dag er majoriteten av landbasert produksjon smolt og postsmolt.

- Vi sier at RAS har fått en større betydning og er blitt en stadig viktigere innsatsfaktor i havbruksselskapene, sier Klemet.

Lerøy har bygd de tre store RAS-anleggene Laksefjord, Belsvik og Kjærelva, som RAS-traineene skal jobbe på i løpet av året.

Simen forteller at det er store forskjeller på de ulike anleggene, til tross for at det er samme selskap, kan arbeidshverdagene være helt ulik.

- Som RAS-trainee skal vi lære så mye vi kan om RAS, og da kan vi ikke bare være på ett anlegg for mye kan gjøres annerledes. Hvis et anlegg er bygget fire år etter et annet er det mange teknologiske forskjeller, sier han.

- Det har vært veldig spennende å se hvordan de forskjellige anleggene jobber med de utfordringene de har og hvordan de håndterer det. De har forskjellige måter å løse det på, sier Kari Anne.

Uansett hva fremtidens havbruk bringer, er Klemet overbevist om at RAS vil ha en like stor, om ikke viktigere rolle.