Illustrasjonsfoto av smolt.

PÅ VENT Kjærelva - Slakteklar fisk på ti måneder

Lerøy Sjøtroll setter denne uken ut vårfisk på flere av sine lokaliteter. Målet er å korte ned produksjonstiden til ti måneder ved å sette ut storsmolt på 500 gram. Helt uten noe form for avlusing. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lerøy har investert 690 millioner på et nytt settefiskanlegg ved Kjærelva på Fitjar som skal produsere storsmolt, og nå kan selskapet høste noen av fruktene av storinvesteringen.

10 måneder i sjø uten avlusinger

Johnny Tverfjell, regionleder for Sunnhordland avslører til Kyst.no at Lerøy Sjøtroll skal de neste ukene sette ut den første storsmolten produsert ved det nye settefiskanlegget til Lerøy Seafood Group på Kjærelva.

- Smolten er på hele 400-500 gram, og målet er at laksen skal ha nådd slaktevekt på rundt fem kilo innen julen 2020.

Regionleder for Sjøtroll Sunnhordland, Johnny Tverfjell (t.h) og driftsleder Jonny Hansen ved Rosendal Tilvekstsenter (t.v) sier settefiskanlegget, tilvekstsenteret og de på sjø må samarbeide godt for å oppnå best mulig resultat på fisken. - Det er et lagarbeid, sier de to. Klikk for større bilde. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Dette tilsier en produksjonstid i sjø på kun ti måneder.

- Lerøy Sjøtroll tar nå over stafettpinnen fra settefiskanlegget og skal fra vårt tilvekstsenter i Rosendal fôre fisken best mulig fra dag en. I samarbeid med våre ansatte på sjø skal vi produsere en kvalitetslaks på svært kort tid.

Tverfjell påpeker at settefiskanlegget på Kjærelva har fått til å produsere en veldig bra og stor smolt. Målet til Lerøy Sjøtroll er å gjøre dette vårutsettet uten avlusinger i noe form, kun bruk av rensefisk.

- Smolten vi nå setter ut på flere lokaliteter i Sunnhordland skal være stor, kontra 100 gram smolt som vi har satt ut tidligere. Med god fôring her ifra tilvekstsenteret skal vi halvere produksjonstiden i sjø.

Tid i sjø koster

Han påpeker at det er viktig med både god fôring og rask vekst.

- For det er tiden laksen er i sjø som koster, og det handler om å få tiden i sjø ned. Noe som vi stadig jobber med å forbedre.

Tverfjell og driftsleder Jonny Hansen ved Rosendal Tilvekstsenter er enige om at samarbeidet mellom settefiskanlegg, tilvekstsenteret og sjø er vesentlig for å få et best mulig resultat.

- Ambisjonene er å slakte storsmolten som nå settes ut allerede til jul. Vi har stor tro på at vi skal få det til. Fôringen her på tilvekstsenteret er en viktig faktor for å lykkes, men arbeidet som gjøres av de ansatte med rensefisk på sjø er også svært viktig. Alt henger sammen og samarbeidet er essensielt, sier de to.

Tverfjell mener selskapet er der de skal og bør være, og har helt klart ambisjoner om å få slakteklar fisk til jul.

- Vi har kjørt en del testforsøk og mener vi er kommet dit vi mener vi bør være, sier regionslederen avslutningsvis.