Driftsleder Kari Anne Sætherbø og avdelingsleder for påvekst Geir Hafsås ved Lumarines rognkjeksanlegg. Foto: Lumarine AS.
Driftsleder Kari Anne Sætherbø og avdelingsleder for påvekst Geir Hafsås ved Lumarines rognkjeksanlegg. Foto: Lumarine AS.

Lumarine utvider kapasiteten

Lumarine (tidligere Rognkallen) gjennomfører nå en robustgjøring av eksisterende anlegg, som innebærer å forsterke vannbehandlingskapasiteten, samt utvide produksjonskapasiteten. 

Publisert

Lumarine AS i Tømmervåg, ble etablert i 2015, under navnet Rognkallen AS. I fjor skiftet de navn og leverte 1,3 millioner lusespisere.

Daglig leder Karl Christian Baumann sier til Kyst.no at de vil produsere to millioner rensefisk i år, og gjør grep for å øke kapasiteten på anlegget.

Daglig leder Karl Christian Baumann sier de skal utvide produksjonskapasiteten til selskapet.  Foto: Privat.
Daglig leder Karl Christian Baumann sier de skal utvide produksjonskapasiteten til selskapet. Foto: Privat.

- Vi gjennomfører nå en robustgjøring av eksisterende anlegg som forsterker vannbehandlingskapasiteten, samt utvider produksjonskapasiteten. Dette inkluderer helt ny vannbehandling, ekstra inntaksledning, temperaturstyring og ny påvekstkapasitet. Dette ferdigstilles i tredje kvartal av 2018, opplyser han.

Kistefos/Holding Akvaservice investerte i Lumarine i august 2016. I følge rensefiskprodusenten har de bidratt med kapital til å gjennomføre nødvendige forbedringer for å re-etablere produksjonen.

All fisk går til en kunde

Selskapet levere all fisken sin til en enkelt kunde som selskapet ikke ønsker å oppgi hvem er. Fisken varierer mellom 20-40 gram ved utsett, avhengig av når på året den leveres.

 - Vi har en større andel av fisk mellom 30-40 gram, sier Baumann.

Lumarine As:

  • Rognkjeksprodusenten holder til i Tømmervåg i Aure kommune, i Møre og Romsdal. 
  • Det er totalt 15 ansatte i bedriften. 
  • Selskapet har ambisjoner om å produsere to millioner rognkjeks i år, men har tillatelse til å produsere 2,5 millioner. 

Ingen biologiske utfordringer

I 2016 hadde selskapet noen biologiske utfordringer i produksjonen, blant annet dårlig vannkvalitet. Dette sier Baumann ble ordnet opp i høsten 2016. Anlegget har nå levert rognkjeks siden januar 2017.

- Vi fikk demontert, renset og forlenget inntaksledningen, forklarer han.

Fjoråret peker han således på forløp uten biologiske utfordringer.

Rognkjeks fra Lumarine. Foto: skjermdump av Lumarine video.
Rognkjeks fra Lumarine. Foto: skjermdump av Lumarine video.

Sysselsetter 15 personer

Selskapet har nå rundt 15 personer knyttet til selskapet, og Baumann sier de planlegger nyansettelser i løpet av 2018.

- Vi ser for oss å ansette 2-3 personer til i løpet av året.

Rognkjeksproduksjonen deres er delt inn i tre avdelinger: klekkeri/startforing, silo- og påvekstavdeling. 

  • Klekkeri/Startforing: De befruktede eggene inkuberes i 288 døgngrader før de klekkes. De nyklekte larvene er ca. 5 mm lange. De er godt utviklede og utrustet med sugekopp og en plommesekk som varer noen dager. Etter ca. 6 uker flyttes de over til silo-avdelingen.
  • Silo-avdeling: Her vokser rognkjeksen videre til en vekt på ca. 1,5 gram. Her begynner også sortering av fisken.
  • Påvekst-avdeling: Her er fisken til den er klar til levering. De sorteres videre og når de er rundt 10 gram vaksineres de. De holdes så videre i anlegget i 500 døgngrader etter vaksinering før de er klar til levering (20-60 g), opplyser selskapet på sine nettsider.