Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest. Foto: CF Wesenberg.

- Fornuftig at våravlusningen oppheves

- Vi mener det er fornuftig at den samordnete våravlusningen oppheves, og erstattes av en ny lav lusegrense i perioden som har betydning for smoltutvandringen, sier Eivind Nævdal-Bolstad kommunikasjonssjef i Marine Harvest til kyst.no. Også NSL er fornøyde med den oppdaterte luseforskriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere i dag ble det kjent at Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye lusegrenser for å sikre lave lusenivåer i oppdrettsanleggene om våren.

Grensen er satt til 0,2 voksne hunnlus fra uke 16 til og med uke 21 for Sør-Norge, og fra uke 21 til og med uke 26 i Nordland, Troms og Finnmark. Samtidig innføres det også at oppdretter må telle og rapportere lakselus fra alle merder i anlegget.

Les også: Opphever våravlusingen og senker lusegrensen til 0,2

- Vi mener det er fornuftig at den samordnete våravlusningen oppheves, og erstattes av en ny lav lusegrense i perioden som har betydning for smoltutvandringen, Eivind Nævdal-Bolstad i en kommentar til saken.

Han forteller også at Marine Harvest mener den økte rapporteringen også  vil gi Mattilsynet et mer korrekt bilde av lusesituasjonen.

- Og gjør at man på et tidligere tidspunkt kan fange opp lokaliteter med økende lusetall. Selskapet har gjennomført telling av enkeltmerder over lang tid, og vi synes det er positivt at dette blir en del av det nye regelverket, legger han til.

- Slik vi vil ha det

Også NSL er fornøyde med den reviderte luseforskriften.

Frode Reppe. Foto: NSL.

- Dette er i henhold til slik vi vil ha det og la frem forslag om under høringen da vi anser at en slik grense vil være bedre for å redusere resistensutviklingen, sier Frode Reppe fagsjef i NSL i en kommentar til saken.

Han påpeker at bare voksne hunnlus som får strengere lusegrense og mener den vil kunne gi færre lusebehandlinger.

- Dette gir oppdretterne frihet til å sette inn tiltak når de ønsker, slår han fast.