Slik ser det ny Inchmore klekkeriet ut i uke 39 av konstruksjon (april 2017). Foto: Marine Harvest Scotland.

Gigantanlegg vil øke settefisk-kapasiteten med over 20-gangen

Ved Marine Harvest Scotlands settefiskanlegg i Inchmore, Glenmoriston pågår det en enorm oppgradering. Denne vil øke settefisk-kapasiteten deres dramatisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For der det gamle anlegget produserte 42 tonn yngel og smolt, skal det nye ha på plass en kapasitet til å produsere hele 850 tonn.

- Det betyr at vi kan produsere minst fem millioner smolt, sier Steve Bracken, Business Support Manager i Marine Harvest Scotland til kyst.no.

Fra gjennomstrømning til RAS

Det opprinnelige settefiskanlegget var Marine Harvest Skottlands nest første anlegg, og ble bygd i 1978.

- Det gamle anlegget var en god kilde til smolt, men det ble for lite og for lite effektivt. På grunn av gjennomstrømnings-systemet måtte vi bruke mye energi på å varme vannet.

Etter en beslutning om å oppgradere anlegget, ble det  i 2015 revet. Nybyggingen ble påbegynt i juli i fjor.

- Settefiskanlegget vil være en viktig del av ekspansjonsplanene i Skottland og for nye lokaliteter. Produksjonteknologien oppgraderes også fra gjennomstrøms til RAS.

Anlegget er designet av av Marine Harvest selv sammen med noen innleide spesialister, opplyser Bracken.

Forventet ferdigstilling av anlegget er i slutten av 2017, og øyerogn er estimert at skal settes inn i løpet av november og desember.

Bracken opplyser om at de allerede har begynt med opplæring og ansettelser av nye folk. Dette skal gi en sysselsettingvekst fra 5 til 15 ansatte.

Overføres til innsjøer

Han sier at når biomassen øker i anlegget kan de tynne yngel- og parroverskudd ved å overføre disse til en av de fem "Lochene" eller innsjøene, der de blir plassert i mindre merder.

- Vi har hatt oppdrett av smolt på denne måten siden 70-tallet, sier Bracken.