Ny laksevaksine fra MSD Animal Health

- Målet har vært å styrke langtidsbeskyttelsen mot alle bakteriesykdommene, og spesielt mot vintersår. Vi har også klart å forbedre sikkerhetsprofilen, sier administrerende direktør Johan Kvalheim i MSD Animal Health.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det går mange år mellom hver gang oppdrettsnæringen får en ny vaksine. Utvikling av nye vaksiner tar normalt 7-10 år med forskning, uttesting og dokumentasjon. Utviklingskostnadene er betydelige.

Nå har MSD Animal Health kommet med to vaksiner i løpet av 14 måneder.

- I fjor lanserte vi en 7-komponent ettstikk-vaksine med beskyttelse mot PD. Det er den mest moderne og optimaliserte vaksinen vi har utviklet. Vaksinen vi lanserer nå er like optimalisert, men altså uten PD-komponenten, forteller Kvalheim i en pressemelding.

Vintersår og langtidsbeskyttelse

Da utviklingen av vaksinene startet for flere år siden hadde MSD en rekke interne mål. Å få til PD-vaksine som en del av flerkomponentvaksinen var et klart mål. Å forbedre langtidsbeskyttelsen og å styrke effekten mot vintersår var også tydelige mål.

I prosessen har sikkerhetsprofilen blitt ytterligere styrket. Dessuten har MSD gode feltdata fra kommersiell bruk av 7-komponent vaksinen, som den nye vaksinen er avledet fra.

- Vi har hørt på oppdretterne og arbeidet målrettet for å tilfredsstille deres krav. Jeg er både glad og stolt over de nye vaksinene, sier MSD-sjefen. Forskningen har vært ledet fra Bergen.

Satser tungt i Nord-Norge

Sykdommen Pancreas Disease finnes ikke i Nord-Norge. Derfor har ikke oppdretterne i regionen benyttet MSD Animals Healths vaksine som ble lansert i fjor. Med den nye vaksinen vil de kunne få alle forbedringene uten å også måtte vaksinere mot PD.

Han forteller at selskapet styrker seg i Nord-Norge.

- Vi har også åpnet kontor i Tromsø. Hulda Bysheim er ansatt som regionsansvarlig og hun har nå kontor i Kystens Hus.

Forenkling av hverdagen

Den nye satsingen til MSD Animal Health innebærer en rekke tiltak for å gjøre kundenes arbeidsdag enklere. Det handler om mer enn selve vaksinene og lusemiddel.

- Vi har styrket teknisk avdeling og blant annet ansatt en egen laboratorietekniker som kan bistå med serologiske analyser, PCR og bakteriologi knyttet til ulike kundeprosjekter forteller Kvalheim.

Videre arbeider MSD med en rekke nyvinninger innenfor digitale verktøy til havbruksnæringen.

- Vi har kommet langt i å digitalisere hverdagen for oppdretterne og fiskehelsepersonell. Vi har utviklet en elektronisk opplæringsmodul på vaksinasjon, i tillegg til en vaksinasjonsapp som letter dokumentasjonsarbeidet i forbindelse med vaksinasjonskontroller. Appen er utviklet i samarbeid med Knowit i Bergen, kjent for blant annet utviklingen av Vipps til DNB og BankId på mobil.

- Dette er bare begynnelsen på et spennende arbeid hvor ny teknologi vil effektivisere arbeidet og dermed bidra til økt lønnsomhet for våre kunder, sier Kvalheim.

Den nye laksevaksinen er nå på lager i Norge og kan leveres umiddelbart.