Statsminister Erna Solberg (H) og Per Sandberg (FrP). Skjermdump foto: Regjeringen.no.

Solberg takket Per for hans sterke engasjement for havbruksnæringen

Per Sandberg takket for seg mandag, og påpekte at det er både vemodig og trist. Erna Solberg sa det var riktig beslutning av Sandberg å gå av, men roset samtidig FrP-politikeren for sitt sterke engasjement for havbruksnæringen. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferansen mandag, der hun fortalt om hendelsene de siste ukene og påpekte at Sandberg har stått i en krevende situasjon, og at de har hatt flere samtaler om dette.

- Per har selv bedt om å gå av, og jeg mener dette er en riktig beslutning, sa hun.

Statsministeren startet med å takke Sandberg for hans innsats.

- Han har vært en fiskeriminister med et sterkt engasjement, for denne næringen som er viktig for arbeidsplasser og utvikling i Kyst-Norge. Særlig etableringen av trafikklyssystemet, som regulerer bærekraftig vekst i næringen, kommer til å være viktig for arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten fremover. 

Hun påpekte at de siste årene har sjømateksporten nådd nye høyder, med et nytt rekordår i 2017. 

- Per har også bidratt til regjeringsarbeid, med sin lange erfaring fra Storinget, sa Solberg.

Les også: Nesvik nå presentert som ny fiskeriminister

Ikke utvist nødvendig skjønn

Hun uttalte videre at Sandberg ikke har utvist nødvendig skjønn når det gjelder håndteringen av sikkerhet.

– Vår utenrikspolitiske linje ligger helt fast. Vi har strenge regler for håndtering av gradert informasjon i Norge, det innebærer blant annet at det ikke skal sendes på e-post eller sms. Per Sandberg sier at slike dokumenter ikke ligger på hans tjenestetelefon, sa Erna Solberg.

Les også: Per Sandberg trekker seg i dag - Nesvik blir ny fiskeriminister

Takket for seg

Per Sandberg tok deretter ordet og sa innledningsvis at han er utrolig stolt over å ha sittet ved statsministerens bord i to og et halvt år.

- De årene har vært de mest givende i min karrière. Det er vemodig og trist. Jeg hadde tenkt å sluttføre noen prosjekter. Jeg tror jeg har bidratt til å sette søkelys på sjømat- og fiskeripolitikken. Det er en næring i rivende utvikling, Jeg skal ikke skryte på meg at det er derfor vi har fått nye sjømatrekord i eksport, men rammevillkårene for denne næringen er det ingen tvil om at er denne regjerningen som skal gjøre ved å legge til rette for en forutsigbar næring.

- Jeg er heller ikke i tvil om at Harald Nesvik er den rette til å ta over for meg. Vi kom inn på Stortinget i 1997 og er enig i det aller, aller meste. Det er tøft og hardt arbeid, men jeg er sikker på at dette vil gå bra, sa Sandberg på pressekonferansen.

Han påpekte at noen ganger må man dele kortene på nytt.

- Jeg tror faktisk at jeg kan bidra like sterkt til å prioritere og utvikle fiskerinæringen utenfor regjering, som jeg gjør innenfor regjering, sa Sandberg.

NRK stilte Sandberg spørsmål om det var noe han angret på. 

– Jeg har beklaget at jeg ikke varslet statsministerens kontor og at jeg tok med mobiltelefonen. Utover det er det ingenting jeg angrer på, svarer Sandberg NRK.

Siv Jensen mener det er klokt av partikollega Per Sandberg å nå gå av som nestleder og fiskeriminister i FrP. Foto: Twitter.

FrP-politikeren nevnte ikke Iran-saken under pressekonferansen. 

- Jeg er ikke en del av regjeringen eller ledelsen til FrP fra og med klokken 15.00 i dag. Jeg har stilt meg disponibel i morgen til å svare på alle spørsmål og spekulasjoner som har kommet de siste 14 dagene. Dere skal da få svar på alle spørsmål, sa Sandberg, og viste til den varslede pressekonferansen med kjæresten Bahareh Letnes.

Siv enig med Erna

– Per har vært svært viktig for Frp og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats over mange år. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå, uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen på en pressekonferanse.