De to masterstundente tar en master i Fiskeri og havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Fra venstre: Øystein Falck og Sigurd Helmersen.

Vant stipend for masteroppgaven

Øystein Falck og Sigurd Helmersen har vunnet det nye masterstipendet Skreipotten for sin oppgave om lysstyring på oppdrettstorsk.

Publisert

Skreikonferansen etablerte i 2022 et nytt masterstipend, Skreipotten,
på 25.000 kroner, for studenter som skulle skrive masteroppgave som er næringsrelevant for fiskerinæringen. 

Skreipotten ble innført med mål om at flere studenter skulle velge å skrive masteroppgaver i samarbeid med bedrifter om relevante problemstillinger, og på den måten bidra til fiskeri- og havbruksnæringens bærekraft og utvikling.

Det kom inn mange søknader. Juryen, som har bestått av Vårinn Lassesen (Myremar), Nan-Iren Erdal (Lerøy Norway Seafoods), Børge Arvesen (Nordhavet), Ingrid Hovda Lien (UiT) og Nicklaes Damkær Thomsen (Egga Utvikling), forteller at alle oppgavene var relevante og viste potensiale, og de er svært imponerte over nivået på arbeidet lagt til grunn for søknadene som er sendt inn. 

- Juryen har vurdert søknadene ved å se på den verdi og potensiale hver enkelt oppgave har for videre utvikling av næringen, samt mulighet for å øke markedsverdi av norsk sjømatnæring, melder de i en pressemelding.

Skal teste lyssetting for torsk

Vinner av Skreipotten 2023 ble Øystein Falck og Sigurd Helmersen, studenter ved Fiskerihøyskolen i Tromsø, med deres oppgave «Lyssetting for å forsinke kjønnsmodning av oppdrettstorsk – kvantitativ analyse». I torskeoppdrett har det vist seg at kjønnsmodning er en av de største utfordringene tilknyttet kvalitet og leveranse av godt råstoff til verdensmarkedene. 

Les intervjuet Kyst.no gjorde med studentene i september her.

- Dette er et problem som vil ha stor verdi for næringen å få svar på. Konsekvensene av kjønnsmodning kan være redusert kjøttkvalitet, uønsket tidlig slakt og høyere produksjonskostnader. Videre kan gyting i merd føre til en uønsket innblanding i villtorskbestanden. Deres forskningsprosjekt har som målsetning å undersøke hvordan lysstyring påvirker kjønnsmodningsprosessen hos oppdrettstorsk, med det formål å bidra i utvikling av effektive metoder for å kontrollere kjønnsmodning i torskeoppdrettsanlegg, skriver de.

De to studentene er svært takknemlige for tildelingen. 

- For oss ble det en skikkelig motivasjonsboost da vi fikk vite at vi mottar Skreipotten. Det gir en ekstra motivasjon for å få til en så bra oppgave som mulig. Ikke bare for vår del, men også føle at den har en betydning for næringslivet og en næring i vekst er ekstra givende. Vi er ydmyke og takknemlige for å motta Skreipotten 2023, sier Falck og Helmersen om tildelingen.

Vinnerne ser frem til å presentere resultatene av sitt arbeid og deres foreløpige funn under Skreikonferansen 2024 som vil finne sted på Myre den 7. mars.

Juryens begrunnelse: 

- Øystein og Sigurd har gjort et godt innledende arbeid ifm. masteroppgaven. De forklarer oppgaven enkelt og ryddig i sin søknad. Problemstilling og målsetting er tydelig beskrevet. Problemstillingen er aktuell og relevant for flere aktører dersom de lykkes i sin studie. De har også knyttet til seg ekstern samarbeidspartner tidlig i prosessen og de viser til en strukturert plan, samt fremgangsmåte for videre arbeid med oppgaven. De arbeider også med å knytte til seg flere samarbeidspartnere, og lykkes de med dette vil de få et bredere grunnlag for oppgaven. 

- Mange kystsamfunn lever av norsk fiskerinæring og må tilpasse seg de rammebetingelsene næringen til enhver tid lever under. Målsetting om flere helårige arbeidsplasser har vært på agendaen i mange tiår, men man opplever stadig av måltallet endres da ovennevnte rammebetingelser som eksempelvis størrelsen på kvoter endres fra år til år. I tillegg vil vandringsmønsteret til fisken medføre endringer i hvor fisken landes og dermed påvirker eksistensen av næringsaktiviteter på land. Juryen tror at oppdrett, komplementært med villfisk, kan bidra til en stabilitet og forutsigbarhet som igjen er fundamentet for videre utvikling og vekst av næringen og kystsamfunnene. 

Juryen peker på at tidlig kjønnsmodning er en av utfordringene relatert til oppdrett, men dersom man lykkes med kommersielt oppdrett vil målsetting om helårige arbeidsplasser og stabil tilførsel av norsk fisk i markedet være mulig. Ringvirkningene mener de vil føre til vekst i kystsamfunnene samt bidra positivt inn i de andre problemstillingene som er reist i konkurransen.

- Øystein og Sigurds oppgave vurderes til å kunne gi et viktig kunnskapsbidrag til en næring i oppstartsfasen, og på sikt være med på å øke markedsverdien av norsk sjømatnæring, skriver juryen av Skreipotten avslutningsvis.