Arbeidsbåten «KRISTINE» tilhører Refsnes Laks.

Refsnes Laks: - Vi kan utnytte konsesjonene bedre

Styret i Refsnes Laks burde i utgangspunktet ikke kunne klage over en driftsmargin på 40 %, men de er likevel ikke helt fornøyd med 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Refsnes Laks AS innehar fire konsesjoner og oppdrettslokalitetene befinner seg i Åfjord og Roan kommune.

Nøkkeltall for Refsnes Laks AS for 2016 og 2015.

De omsatte for 281 mill kr i 2016 mot 187 året før. Driftsresultatet endte på 113 mill kr mot 36 mill kr i 2015. Det ble tatt 69 mill kr i utbytte.

Ifølge årsberetningen fra styret produserte Refsnes Laks i 2016 5 331 tonn laks i sjø og solgte 4 700 tonn, noe som er en reduksjon fra 2015 hvor produksjonen var 5 902 tonn og salgsvolumet var 4 780 tonn.

Dette gir igjen en EBIT på 24,02 pr kg i 2016, mot en EBIT på 7,46 i 2015.

- Oppsummert er styret fornøyd med selskapets drift i 2016, men ser potensiale for en bedre utnyttelse av konsesjonene, samt påpekes det at administrasjonen må være forsiktige med tanke på den kostnadsøkning i produksjonen som bedriften har opplevd, skriver stryet i årsberetningen.

De legger til at økningen i salgsinntekt kommer av en betydelig høyere salgspris, 59,85 pr kg i 2016, mot 38,18 pr kg i 2015.

- Styret registrerer en betydelig omsetnings- og resultatvekst, men poengterer at dette ikke skyldes høyere salgsvolum eller kostnadsreduksjon, men ensidig kommer av økning i salgspris.

Luseslaktet

Ivar Refsnes er eier, styreleder og daglig leder i Refsnes Laks AS. Foto: LinkedIn.

Årsaken til at selskapet ikke nådde sitt mål om salgsvolum på 5 000 tonn, er ifølge dem selv at V15-generasjonen ble utslaktet tidligere enn planlagt.

- Dette skyldes et økende lusepress i august/september som selskapet valgte å håndtere ved å slakte ut denne generasjonen, skriver de og legger til:

- I ettertid kan man si at dette var en riktig beslutning, begrunnet med at om man skulle ha fortsatt produksjon av denne generasjonen, ville det krevd betydelig ressurser som man trolig ikke ville fått avkastning på.

Selskapet opplyser at de opplever en generell kostnadsøkning, som blant annet skyldes at antall ansatte har økt de siste årene, etter at bedriften valgte å benytte skiftordning.

- I tillegg medfører den økte luseproblematikken en kostnadsøkning, samt at bedriften har foretatt betydelige investeringer de siste årene som leder til økte avskrivninger.

Forsker mot kortere produksjonstid og bedre sykdomsbekjempelse

Det har i 2016 medgått kr 16,3 mill. i utgifter til forskning og utvikling. Dette er to prosjekter som begge er godkjent innenfor SkatteFUNN-ordningen.

- Utgiftene er kostnadsført løpende, da kravene til balanseføring ikke anses å være tilfredsstilt.

Utgiftene er medgått til prosjekter knyttet til forkortelse av produksjonstid og bekjempelse av PD og AGD. Forskningen er godkjent som skattefunn i perioden 2014-2016.

- Prosjektene er nå avsluttet og bedriften merker at man har fått en bedre produksjonsstyring som en konsekvens av de gjennomførte prosjekter.

Mannsdominert

Selskapet hadde i 2016 21 ansatte, herunder 20 menn og 1 kvinne. Styret består av 4 menn.

- Selskapet har en åpen og fordomsfri holdning til likestilling, men har per i dag, med bakgrunn i arbeidets art, valgt å benytte mannlig arbeidskraft. Samt mannlig representasjon i styret, skriver de.