Melanie Andrews er forsker ved Veterinærhøyskolen og Lakselussenteret i Bergen. Foto: Pål Mugaas Jensen/Kyst.no.

Nær all lus overlever varmtvannsbehandling

Forsker Melanie Andrews har funnet ut at de aller fleste lus vil våkne opp igjen og dermed overleve den varmtvannsbehandlingen man i dag bruker for avlusning. Hun har derfor en klar anbefaling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et forsøk med mål å utvikle bioassay for varmtvann og ferskvannsbehandlinger fant Melanie Andrews og hennes kollegaer på Veterinærhøyskolen og Lakselussenteret i Bergen flere interessante resultater. Et var at nær all lus overlever varmtvannsbehandlinger. 

- Det er derfor viktig at all lus samles opp og tas hånd om, sa Andrews under Sealice2018-konferansen i Punta Arenas i Chile.

Hun har i et forskningsprosjekt studert følsomhet og overlevelse hos lus i ulike stadier og fra ulike regioner. Målsettingen er å lage et bioassay som enkelt kan brukes på merdkanten av fiskehelsepersonell før man starter med en gitt behandling.

- Et av spørsmålene vi stilte oss var hva skjer egentlig med lusen etter behandling. Er lusen bare demobilisert eller er den død? Dessuten ville vi se om det var forskjeller på lus fra nord til sør i Norge, sa hun.

Man ønsket også å si noe om potensialet for å utvikle resistens.

Resultatene fra forsøket kan man bare så vidt startet å analysere, så de resultatene hun fremviste på konferansen er foreløpige, understreket hun.

Fortsatt aktive

Forskeren fortalte at vanlig temperatur på vannet man bruker for varmtvannsavlusning ligger mellom 30 og 34 grader. Og normalt er eksponeringstiden 30 sekunder. Andrews eksponerte over 2 minutter.

- På 29-30 grader var det fremdeles en stor andel av lusene som fortsatt var aktive. Det var imidlertid langt færre hannlus enn hunnlus som var aktive.

Selv helt oppe på 35 grader var det hunlus som ikke hadde blitt slått ut – se bilde 1 til slutt i saken.

Og etter 24 timer var det påfallende mange lus som hadde våknet opp igjen etter å ha blitt overført til 12 grader– se bilde 2 til slutt i saken. Selv etter behandling på 40 grader var det lus som hadde overlevd. Og man så også at det var forskjeller i ulike lusestammer.

- At så mange overlever betyr at det å ha et godt filter på vannet er svært viktig.

En av oppgavene fremover blir også å lage et enkelt bioessay fiskehelsepersonell kan anvende på merdkanten når de skal vurdere hvilken behandling som skal gjøres.

- Ettersom vi ser det er forskjeller mellom populasjoner for følsomhet er det viktig å benytte den rette behandlingen så man ikke behandler med noe som ikke virker. Dette er også viktig for å forebygge resistensutvikling, påpekte forskeren.

Les også flere saker fra konferansen her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.