Professor Ian Johnston (t.v) og Dr. Tom Asthon i Xelect

Satser på avl og genetikk

 Det skotske selskapet Xelect med base i forskningsmiljøet ved St Andrews University, har hentet inn 170 000 £ fra EOS Technology Investment Syndicate, i tillegg til et tilskudd på 50 000 £ fra East of Scotland Investment Fund. Pengene skal brukes til å bygge opp en kommersiell laboratorietjeneste innen avl og genetikk for blant annet oppdrettslaks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I første omgang skal det bygges ut et uavhengig laboratorium samt kontorplass ved St Andrews, utstyrt med state-of-the art genetisk analyseutstyr. Selskapet vil også fortsette sine vekstambisjoner ved å rekruttere utenlandske salgsagenter, og bygge sitt team av vitenskapelig ansatte og investere i sine FoU-programmer, både internt og ved samfinansiering akademisk forskning.

Tom Ashton, en av grunnleggerne og daglig leder i Xelect, sier til Fish Farming Expert at de ønsker å etablere kontor i Hong Kong. Selskapets forskning kan bidra til store vekstpotensial for en rekke oppdrettsarter, ikke minst i Asia.

- Vi leverer tjenester innen avl og genetik over et bredt spekter av arter og egenskaper. For å illustrere bredden har vi gjort oppdrag for hjortefarmere, men vi jobber i hovedsak med vekst, filetutbytte, kjøttkvalitet og robusthet innen akvakultursektoren, forteller Tom Asthon.

- For tiden samarbeider vi med de fleste av de største akvakulturprodusenter i Skottland, samt en rekke internasjonale produsenter. Vi har prosjekter på utbytte der vi sammenligner våre markører med Landcatch i Chile og Salmonbreed i Europa. Vi har også et samarbeid med Genomar på tilapia forteller Tom Asthon til Fish Farming Expert.