Illustrasjonsfoto av vaksinering.
Illustrasjonsfoto av vaksinering.

Økning i multivaksine til laks

I oktober ble 52,5 millioner laks vaksinert med multivaksine. Det er 17,1 millioner flere enn i oktober i fjor.  

Publisert

- Vi ser en moderat økning i statistikken for multivaksine. Hittil i år (YTD) har 329 millioner laks fått multivaksine, mot 305 millioner på samme tidspunkt i 2018, forteller Hilde Mosand, markedssjef i MSD Animal Health.

Hun legger til at løpende gjennomsnitt (MAT) viser 376 millioner vaksinerte laks de siste tolv månedene, som er en økning fra 344 millioner i foregående tolvmånedersperiode 2017/18.

ILA-vaksine i tillegg

Farmastat (Farmastat Norsk legemiddelstatistikk AS) leverer hver måned statistikk over legemidler som er solgt til sluttbruker. Dette baserer seg på innrapporterte tall fra grossister.
Med flerkomponent- eller multivaksine menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fire standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose og vintersår, samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot pancreas disease (PD).
Salget av multikomponentvaksiner med ILA-komponent og vaksiner mot andre sykdommer, som for eksempel Yersiniose, kommer i tillegg til statistikken beskrevet ovenfor.

Mer PD-vaksinering

I oktober ble det omsatt 21,2 millioner vaksinedoser mot Pancreas Disease (PD), mot 18,1 millioner doser i oktober 2018. 

Hittil i år (YTD) er det omsatt 106,9 millioner doser PD-vaksine. Det er en reduksjon på 2,6 millioner fra tilsvarende periode i 2018.
- De siste 12 månedene (MAT) er det solgt 126,4 millioner vaksinedoser mot PD, en økning på 6,6 millioner fra tilsvarende tolvmånedersperiode i 2017-2018. Så PD-vaksineringen er på et normalt nivå, sier Mosand.