Henrik Longva Knutsen, analytiker i Carnegie mener grunnrenteskatten fortsatt ikke er nøytral.

- Mange er nok skuffet over at det ikke kom mer

Carnegie-analytiker Henrik Longva Knutsen mener en reduksjon i prosenten ikke gjør innretningen av grunnrenteskatten mindre uheldig.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la i dag frem sitt forslag til grunnrenteskatt på havbruk, der de blant annet foreslår å justere skattesatsen til 35 prosent, og øke bunnfradraget til 70 millioner kroner.

Administrerende direktør i Nova Sea, Tom Eirik Aasfjord sier til Kyst.no at de er skuffet over regjeringens dømmekraft.

Flere av lakseaksjene gikk ned rett etter åpning, men flere av disse er nå i pluss igjen. Rundt klokken 12 har SalMar gått ned 2,47 prosent mens Lerøy Seafood har gått opp ca 0,12 prosent.

Henrik Longva Knutsen, analytiker i selskapet Carnegie sier til Kyst.no at markedet hadde allerede priset inn at det skulle komme noen skattelettelser, og han mener derfor mange nok er skuffet over at det ikke kom mer.

- En mindre reduksjon i prosenten gjør ikke innretningen av skatten mindre uheldig. Det er, om noe, positivt at oppdretterne som har kjøpt MTB på auksjon og fastpris blir kompensert for det gjennom fradrag på skatten.

Knutsen påpeker at regjeringen holder døren åpen for et bredt forlik.

- Hvis man tror på bred enighet rundt en lakseskatt vil det nok komme ytterligere skattelettelser, legger han til.

Gir insentiver

At bunnfradraget består, og til og med økes, mener Knutsen naturligvis gir insentiver til å splitte opp selskapene i mindre enheter.

- Bunnfradraget vil også hindre sammenslåinger av mindre aktører som ellers ville vært tjent med å slå seg sammen for å bedre effektivitet og biologisk risikodiversifisering. Med et overordnet mål om å redusere lusetrykket i norsk oppdrettsnæring er det ikke nødvendigvis lurt at man forhindrer sammenslåinger.

Carnegie-analytikeren trekker også frem at offshore-investeringer ikke er inkludert, og vil sånn sett sette en effektiv stopper for alle prosjekter inntil dette er avklart.

- Det samme gjelder prosjekter driftet på utviklingslisenser, sier han avslutningsvis.

Mener leverandørindustrien er de store taperne

SpareBank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken.

SpareBank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken sier til Kyst.no at aksjene har reagert relativt avmålt på nyhetene da forventningene var lave og forslaget var veldig likt det som kom i september for de børsnoterte aksjene.

- Det fine med aksjemarkedet er at de priser inn ny informasjon relativt raskt. Vi tror at grunnrenten slik den er foreslått er priset inn i dagens aksjekurser. På sikt er vi fortsatt positiv til laksesektoren da vi venter en stram markedsbalanse de neste årene, poengterer han.

Oppdretterne vil fortsatt produsere laks etter at grunnrenten blir innført, men Bakken mener det er naivt å ikke tro at dette vil påvirke innovasjon og investeringer langs kysten negativt. De store taperne på dette mener han er leverandørindustrien.

- I tillegg så skaper dette usikkerhet rundt bearbeiding av laks i Norge. Det er overraskende at regjeringen fortsatt velger å holde utviklingskonsesjoner utenfor grunnrenten frem til lisensene blir konvertert. Dessverre så tror jeg at dette fort kan bety at de ulike prosjektene ikke blir gjennomført.