
Erte- og gressprotein i søkelyset for fremtidens fiskefôr
Fôrforsøk i samarbeid mellom Aller Aqua Norge og Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) viser potensialet i erte- og gressprotein i laks som ble levert av Austevoll Melaks AS.
Hvorfor lakseforsøk med erteprotein
Den norske regjeringen har satt som mål at alt fôr til oppdrettsfisk og hudsyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. Et viktig tiltak for å nå dette målet er å erstatte importert soyaprotein med erteprotein fra gule erter – en kostnadseffektiv råvare med potensial til å fremme god tarmhelse. I tillegg kan erteprotein i fremtiden produseres lokalt, noe som gir økt selvforsyning og bærekraft i norsk lakseproduksjon.
Resultater fra forskningen
Et nylig avsluttet forsøk, gjennomført i samarbeid mellom Aller Aqua og NMBU, viser lovende resultater ved bruk av erteprotein i fôr til laks. Flere biologiske prestasjonsparametere peker i positiv retning:
- Lavere fôrfaktor (FCR)
- Høyere daglig fôrinntak (DFI)
- Høyere spesifikk tilvekstrate (SGR)

I tillegg viste studien en tendens til bedre sårtilheling av vintersår – en vanlig utfordring i kalde perioder som påvirker både fiskevelferd og økonomi. Resultatene indikerer også lavere påslag av bevegelig og modne hunnlus har også blitt observert. Disse funnene tyder på at erteprotein kan ha både ernæringsmessige og helsefremmende effekter i lakseoppdrett.
Videre forskning: Gressprotein som alternativ
Mens erteprotein viser stort potensial, stopper ikke utviklingen der. I prosjektet ENGLAKS - et FoU-samarbeid mellom Aller Aqua og Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) - undersøkes nå effekten av gressprotein (fra luserne, også kjent som alfalfa) i laksefôr. Denne forskningen kan bidra til fremtidig innsikt i hvordan plantebaserte proteinkilder kan styrke bærekraften i havbruksnæringen.
Hvorfor lakseforsøk med gressprotein
Gressprotein skiller seg ut som en proteinrik og næringsrik råvare, med innhold av blant annet karotenoider, klorofyll, omega-3-fettsyrer og vitaminer. Som jordbasert ressurs med lavt behov for gjødsling og stor tilgjengelighet i Norge, er gressprotein en mulig løsning for å redusere importavhengigheten og møte samfunnsoppdraget i Norge.
