Gå til innhold
Annonse

Åpnet nytt nasjonalt senter for digital fiskediagnostikk i Harstad

Under den offisielle åpningen av Veterinærinstituttet nye nasjonale senter for digital fiskediagnostikk i Harstad feiret ordfører Kari-Anne Opsal og adm.dir Gaute Lenvik med alkoholfrie bobler. Foto: Mari Press, Veterinærinstituttet.
Under den offisielle åpningen av Veterinærinstituttet nye nasjonale senter for digital fiskediagnostikk i Harstad feiret ordfører Kari-Anne Opsal og adm.dir Gaute Lenvik med alkoholfrie bobler. Foto: Mari Press, Veterinærinstituttet.

Ordfører Kari-Anne Opsal foretok i dag den offisielle åpningen av Veterinærinstituttet sitt nye nasjonale senter for digital fiskediagnostikk i Harstad.

Annonse

Fiskeprøver som inngår i nasjonale overvåkningsprogrammer operert av Veterinærinstituttet, skal fremover leveres til digital diagnostikk i Harstad. Omleggingen skal styrke instituttets kunnskapsstøtte til forvaltningen og gi raskere og bedre tilpassede tjenester til oppdrettsnæringen.

- Harstad var et naturlig stedsvalg for Veterinærinstituttet fiskediagnostikk. Her er det lang erfaring og høy kompetanse på denne type diagnostikk, og det har også vært stor vilje til endring. Harstad ligger også geografisk godt plassert i forhold til en laksenæring hvor tyngdepunktet flyttes nordover, sier administrerende direktør Gaute Lenvik ved Veterinærinstituttet.

- I en tid hvor det sentraliseres mye, er det ekstra gledelig med enhver kompetansearbeidsplass som kommer til byen vår. Opprettelsen av et nasjonalt senter borger for langsiktighet og at flere arbeidsplasser vil følge etter hvert, sier ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal.

Digitale muligheter

Veterinærinstituttet har fått støtte av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) til å digitalisere og samordne det som hittil har vært manuelt utført histopatologi (diagnostikk ut fra tynne snitt av vev).

Digitaliseringen gjør at eksperter som sitter på ulike steder kan vurdere de samme snittene og komme frem til en konklusjon raskere og mer effektivt og sikkert enn i dag.

- På sikt ser vi muligheter for å bruke maskinlæring for å utvide bruken av automatiserte analyser av digitale snitt. Programvare vi ønsker å benytte kan utrettelig lære å lete etter og identifisere strukturer og forandringer i snittene under overvåkning av gode patologer, forklarer avdelingsdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, Edgar Brun.

Stegvis overgang til Harstad

Overgangen skjer stegvis. Fiskehelsetjenesten Åkerblå har vært pilotbruker og har allerede sendt prøver til Harstad i en periode. Alle som tidligere har sendt til Trondheim skal sende prøver til Harstad. De som hittil har sendt til Oslo eller Bergen skal fortsette med dette til de får beskjed om å endre til Harstad.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse