Gå til innhold
Annonse
Daglig leder i Erko Settefisk, Rune Sandvik understreker at de har hatt mindre avlusning og håndtering av fisken med postsmolt på sjøvann.Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Daglig leder i Erko Settefisk, Rune Sandvik understreker at de har hatt mindre avlusning og håndtering av fisken med postsmolt på sjøvann.Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Lofotseminaret: Daglig leder i Erko Settefisk, Rune Sandvik mener postsmoltproduksjon i sjøvann har gitt en svært robust fisk med lite kjønnsmodning.

Annonse

Erko Settefisk er leverandør av postsmolt til Erko Seafoods oppdrettsanlegg i Hordaland og Sogn og Fjordane og har 18 medarbeidere. Selskapet er Global G.A.P. sertifisert og er heleid av Haugland Gruppen AS.

Selskapet har ca fem millioner innlegg av rognkorn i året. De overfører settefisk til postsmoltavdeling fire ganger i året, og den er ferdig smoltifisert og vaksinert på ca 100 gram. Utsett til sjølokaliteter foregår fire ganger i året på ca 500 gram, noe de har hatt gode resultater med.

Mer robust og god kontroll

Erko Settefisk har satset på postsmolt i sjø fordi de får en laks som de mener er mer robust, og trenger kortere veksttid, noe de mener vil gi en bedre fiskevelferd og verdiskapning. Daglig leder i Erko Settefisk, Rune Sandvik, sier at postsmolt i sjø også har gitt selskapet en bedre kontroll over fisken.

Oversiktsbilde av anlegget til Erko på Stord. Foto: Erko Settefisk.
Oversiktsbilde av anlegget til Erko på Stord. Foto: Erko Settefisk.

På lokaliteten Hillersvik satte selskapet ut 417 000 stk i april 2017 med en snittvekt på 430 gram fordelt på tre merder.

Etter en produksjonstid på syv måneder, tok de ut en gruppe på ca 4,5 kilo i november 2017. Resterende gruppe ble tatt ut etter 12 mnd, april 2018 på 5,5 kilo, der siste gruppe fikk påvist PD i februar 2018. Fisken hadde en superiorandel på 96–98 %.

Et annet eksempel på produksjon deres i sjø er på lokaliteten Rotøy, der selskapet hadde utsett på 400 gram i april 2018. Der hadde de fire merder med totalt 440 000 stk.

Der påbegynte de slakt etter 10,5 måneder – mars 2018 med en vekt på 5,5 kilo, og en superiorandel på 96–98 %. Selskapet hadde en avlusning på ferksvann grunnet AGD og en på varmtvann.

Mindre avlusning og håndtering av fisken

Sandvik forteller at de kan konkludere med at tre måneder i postsmoltanlegg på sjøvann gir dem ferdig sjøklar fisk som spiser fra dag 1, med en god størrelse og uten kjønnsmodningsproblematikk.

Selskapet har fått slakteklar fisk fra 7-9 måneder i sjø, og Sandvik understreker at de har hatt mindre avlusning og håndtering av fisken.

Les også disse sakene fra LofotseminaretGod erfaring med ny PD-vaksine, Rodde i mål for kreftsakenTrekker frem ny teknologi i kampen mot algene.

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse