Mark Powell har god erfaring innenfor RAS og ser frem til å ta fatt på nye oppgaver. Foto: Marineholmen RASlab

Blir daglig leder for Marineholmen RASLab

Mark Powell er ansatt som daglig leder for Marineholmen RASLab.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marineholmen RASLab åpner allerede første kvartal 2020 og sentralt i arbeidet med å få denne unike satsningen i drift står nyansatt daglig leder Mark Powell.

Et ikke helt ukjent navn for de som er interessert i RAS, ikke bare i Norge, men også ute i verden.

Unik erfaring

- Da ressursgruppen skulle søke daglig leder fant vi fort ut at den personen vi så etter mest sannsynlig ikke eksisterte, sier Reidar Handegård, daglig leder ved Stiftelsen Industrilaboratoriet, en av RASlabens eiere.

For det første var det ønskelig med en daglig leder som forstod bransjen og som hadde et bredt kommersielt nettverk innen havbruksnæringen. Samtidig måtte vedkommende ha en fot innenfor akademia. Det nye RAS-Laboratoriet på Marineholmen tar nemlig sikte på å inneha en høy faglig kompetanse.

- Da Mark søkte skjønte vi fort at dette ikke bare var den beste kandidaten, han er kanskje også den eneste som har en så bred og unik erfaring, forteller Handegård.

Mark Powell hadde nøyaktig hva MRASLab ønsket seg, men altså ikke trodde de skulle finne.

Mer enn bare å forske på fisk

- Jeg følte det stod mitt navn på stillingsannonsen, sier Powell.

 I følge han er MRASLab et helt unikt prosjekt som inneholder mer enn bare å forske på fisk. Med 12 allsidige RAS-moduler kan Mark og resten av teamet kjøre småskalaforsøk, teste nye teknologier og konsepter og ha full kontroll på vannkvaliteten

- For dyrevelferden og ikke minst økonomisk betyr dette mye. I stedet for å feile med mange hundre tusener av fisk kan man feile med langt mindre, forteller Powell som legger til at de gleder seg til å ta fatt på arbeidet med å fylle Thormøhlensgate 41 med fisk.

Gjennom Ocean Innovation Norwegian Catapult Centre er de økonomiske ordningene på plass og gir også videre muligheter for støtte og finansiering.

Globetrotteren som er blitt norsk

Engelskmannen tok biologiutdanningen sin i Skottland og deretter doktorgrad i Canada. Veien gikk så videre til andre siden av verden og han drev i mange år sitt eget konsulentselskap innen havbruk i Australia samtidig som han foreleste ved Universitetet i Tasmania innen akvakulturteknologi. Han ble så fristet av en akademisk stilling ved Nord Universitet i Bodø. De siste 12 årene har han hatt adresse i Norge og kommer nå til Marineholmen RASLab fra forskerstillinger ved NIVA, UiB og Havforskningsinstituttet. 

Tilsammen har han 30 års erfaring med fisk og 25 års erfaring med RAS. Ikke rart Handegård er fornøyd med nyansettelsen.

- Med ansettelsen av Mark har vi landet en kjendis til det prosjektet vi har drømt om i mange år. Å få inn en daglig leder som både kan følge opp studenter og utvikle gode og langsiktige kunderelasjoner innen næring og havbruk er en oppfyllelse av denne drømmen, sier Handegård.

Møtearena på Marineholmen

Med Powell på plass satser MRASLab på å skape en møtearena på Marineholmen for havbruksnæringen der oppdrettere, utstyrs-, fôrleverandører, gründere, forskningsmiljøer og studenter kan komme sammen for å finne fremtidens svar på de utfordringene næringen står ovenfor.

- Vi kommer til å utføre tester, pilotstudier og forskningsprosjektet innen RAS med høy vitenskapelig kvalitet samt tilfører økt kompetanse til akademia og næring ved å tilby utdanning og videreutdanning innen RAS, avslutter Powell.

Marineholmen RASLab eies av Marineholmen Forskningspark (MFP), Universitetet i Bergen (UiB), Stiftelsen Industrilaboratoriet (ILAB) og NORCE Innovation AS og åpner for kunder sommeren 2020.