Gå til innhold
Annonse
Lokaliteten Vedvika kan få vedtak om midlertidig redusert MTB. Foto: Egil Kristoffersen og sønner.
Lokaliteten Vedvika kan få vedtak om midlertidig redusert MTB. Foto: Egil Kristoffersen og sønner.

Syv lokaliteter i Nordland har nylig fått varsel om å måtte redusere MTB. Flere av dem hadde problemer med lusetallene i fjor høst. Ifølge Mattilsynet, legges historikken til grunn for varslene.

Annonse

Kyst.no snakket med Eva Marie Kristoffersen i mars da det ble kjent at de fikk sitt første varsel om redusert biomasse på lokaliteten Vedvika. Det ble da påpekt at bakgrunnen for varselet var utfordringer med å holde lakselusnivået i sjakk høsten 2017. Lokaliteten har ikke lagt over lusegrensen siden uke 39, 2017.

Les også: Egil Kristoffersen og sønner kan måtte redusere MTB grunnet lusetrøbbel

På spørsmål om hvorfor vedtaket kommer først nå, når utfordringene var i fjor, sier Arnt Inge Berget fra Mattilsynet at så lenge kriteriene for redusert MTB er oppfylt, sender de ut varsel og vedtak om redusert MTB.

- Vi legger historikken til grunn, forklarer han.

Berget forteller at varslene i mars ikke er enestående for Nordland, og at varsler sendes ut etterhvert som kriterier er oppfylt. Også selv om lusesituasjonen er endret og det er måneder siden en lokalitet oppfylte kriteriene.

- Nye varsel vil bli oppdaterte på våre sider etter hvert som de går ut, legger han til.

Over ett år siden sist

Mattilsynet har sendt varsel om at Egil Kristoffersen & Sønner kan måtte reduserer MTB på fire lokaliteter, tre av disse (Skatleia, Hysjorda,Vindhammaren) synes det ikke å ha vært fisk på i år. Gildeskål Forskingsstasjon har også fått varsel om redusert biomasse på en lokalitet. De lå sist over lusegrensen på denne i uke 18, 2017.

Lofoten Sjøprodukter har oså fått varsel på to lokaliteter. På den ene, Heldalen lå de seinest over lusegrensen i uke 16 i år. På den andre lokaliteten Oterholmen, lå de sist over lusegrensen i uke 6.

Varsel til alle nevnte selskap ble sendt i løpet av mars 2018. Da var det over ett år siden noe oppdrettsselskap mottok en slik varsel fra Mattilsynet i Norge.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse