Gå til innhold
Annonse

- Det har vært et begivenhetsrikt år for Nordlaks

Inge Berg, administrende direktør i Nordlaks skal over nyttår starte i ny rolle i selskapet og gir seg som øverste leder i konsernet. Foto: Therese Soltveit.
Inge Berg, administrende direktør i Nordlaks skal over nyttår starte i ny rolle i selskapet og gir seg som øverste leder i konsernet. Foto: Therese Soltveit.

Juleintervju: Inge Berg, administrerende direktør i Nordlaks sier til Kyst.no at oppdrettsselskapet er i en fase med rivende utvikling og 2018 har vært et begivenhetsrikt år, også for Nordlaks Oppdrett.

Annonse

Til Kyst.no sier han at selskapet har tidligere uttrykt at tildelingen av utviklingstillatelser ville medføre betydelige investeringer ut over selve Havfarmene, og det har de vist gjennom 2018.

- Vi bygger nå verdens første brønnbåt med LNG-fremdrift og batteripakke. Samtidig gjør vi betydelige investeringer i materiell til oppdrett og vi jobber med planer for hva som skal skje på Børøya. Der har vi sikret oss industritomt på over 100 mål, og arbeidet med opparbeiding er godt i gang, sier Berg.

Den første Havfarmen er nå under bygging i Kina og Inge Berg opplever nå at drømmen hans om havfamer skal bli en realitet. Skisse: NSK Ship Design.
Den første Havfarmen er nå under bygging i Kina og Inge Berg opplever nå at drømmen hans om havfamer skal bli en realitet. Skisse: NSK Ship Design.

- Viktig milepæl

Det nye settefiskanlegget til Nordlaks på Innhavet i Hamarøy vil ha vann i første avdeling før nyttår. Det mener han blir en svært viktig milepæl for hele konsernet.

- Alle involverte har gjort en kjempejobb. Vi er styrket i troen på at kort produksjonstid og god brakklegging i kombinasjon med Havfarmer vil bedre alle miljøparameter knyttet til vår matproduksjon.

Berg gir seg som administrerende direktør for Nordlaks over nyttår, og skal over i en nyoppretttet rolle som direktør for strategi, konsept- og prosjektutvikling.

På toppen av dette skal selskapet få ny administrerende direktør, og det tror han selskapet vil nyte godt av i årene som kommer. Et av høydepunktene fra året som gikk sier han var tilkomst av nytt familiemedlem.

- For meg personlig fikk jeg gleden av å bli bestefar i høst. Det er stort, sier han fornøyd.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Nei
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine? Dette kan jeg ikke nok om. Vi har ikke PD i vårt område.
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen områder til neste år? som fører til at de må redusere MTB? Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittlig laksepris for 2018 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019 ? 61 kr 

Les også: Fremtidig Havfarm-rogn på plass

Store muligheter

De største satsingsområdene til Nordlaks sier Berg er alt av mulighetsrom rundt Havfarmene.

Han peker på forbedringer i produksjon og muligheter for større industrialisering og i neste omgang større markedsfokus gjennom å være en stabil leverandør av de størrelser markedet vil ha.

Nordlaks-sjefen mener det er fantastisk å være lakseoppdretter, også i 2018.

- Fremover tror jeg tror det kommer mye ny og nyttig kunnskap ut av ordningen med utviklingstillatelser dersom en har mot til å bygge videre på dette.  Vi vil jobbe for å fullføre det vi har startet på i 2018, og forhåpentligvis være enda bedre enn 2018. Vi er inne i en veldig spennende utvikling, sier Berg til Kyst.no.

Nordlaks har ifølge Berg planlagt en produksjon på ca. 41 000 tonn til neste år.

- Svært høye konsesjonspriser

Havbruksnæringen mener han står i en situasjon hvor følelser og negativ omtale raskt kan veie tyngre enn faglige argumenter.

- En annen utfordring er at konsesjoner nå prises svært høyt. Det bidrar til at forståelsen for hva som er reell verdiskaping blir mer fraværende, sier Berg.

Han tror også at så høy prising i økende grad vil føre eierskapet bort fra kysten og til syvende og sist bort fra Norge.

- Jeg håper at beslutningstakerne ser at dette er konsekvensen, legger han til.

Fleksibilitet vil gi flere muligheter

Nordlaks-sjefen sier det må få på plass en ordning med MTB som ivaretar mulighetsrommet for å ivareta og forbedre bærekraftig drift gjennom fleksibilitet.

- Det er en forskjell på forvaltning av miljø og styring av produksjon. Fleksibilitet vil gi flere muligheter og større incentiver til å styre miljøpåvirkningen på en bedre måte enn i dag, blant annet gjennom koordinert brakklegging.

Nøkkelen for å skape flere norske arbeidsplasser av laksen som et råstoff for industrien mener han er stabilitet i volum og pris.

- Det handler også om å få fokus over på marked, markedsbetjening og potensiale for verdiskaping, påpeker Berg.

- Hva bør næringen gjøre enda mer av for å bedre ryktet/omdømmet sitt?   

- Vi må skape mer tillit og spre mer kunnskap. Det er vår jobb å bidra til å skape bedre tillit til at vi tar utfordringene på alvor. Tilbake må vi kunne forvente at kunnskap skal være premissgivende både i debatt og i forvaltning, og vi må bidra til å spre denne kunnskapen.

- Dersom du skulle fått et juleønske innvilget overfor havbruksnæringen, hva ville det vært?

- Fleksibel MTB for å ivareta miljø, norsk arbeidstakere, marked og de lokal eide selskaper, sier han. 

Les også disse Nordlaks-sakene: 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse