Gå til innhold
Annonse
Frode Mathisen, Grieg Seafood. Foto: Maja Borgvatn Karlsen.
Frode Mathisen, Grieg Seafood. Foto: Maja Borgvatn Karlsen.

- Produksjon av postsmolt er en dyr affære, men regnestykket må ses i sammenheng med tidsaspektet, sa Frode Mathisen i Grieg Seafood, under Lofotseminaret onsdag 8 juni.

Annonse

Ved produksjon av postsmolt reduseres blant annet tiden i sjø og er en foretrukket metode ved Grieg Seafood.

- Større smolt på land og redusert tid i sjøen vil minske risikoen for sykdom hos oppdrettsfisk betydelig, uttalte Mathisen.

Grieg Seafood er et av verdens ledende oppdrettsselskaper innen laks og ørret og har en årlig produksjon på over 90.000 tonn slaktet vekt. Under Lofotseminaret onsdag la Mathisen som Director Biological Performance and Planning hos Grieg Seafood ASA, fram fordelene med bruk av postsmolt. 

- Vi halverer antall lokaliteter, men beholder samme antall tonn slaktefisk.

Må satse på biologien

Siste foredragsholder på Lofotseminaret onsdag var Jim-Roger Nordly med presentasjonen ”Nøkkelen til vekst”. Nordly understreket at hvis næringen skal ha en femdobling i vekst innen år 2050 må selskapene se på metoder som er gjennomførbare.

- Ved å satse på biologi vil vi i 2050 kunne produsere 5,4 millioner tonn kontra 1,3 millioner tonn i 2014, sa han.

Nordly er enig med Mathisen at næringen må klare å redusere produksjonstiden.

- Fordelene med redusert produksjonstid er så enorm. Vi snakker både økonomisk og fiskevelferdsmessig i form av færre håndteringer og at vi kan skape en mer robust smolt som står imot sykdomsbildet som er der ute, konstaterer Nordly.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse