Foto: Mattilsynet.

Endringer i fôrvareforskriften

Endringen gjelder en tilføyelse i fôrvareforskriften og handler om detoksifisering av fôrvarer med for høyt innhold av uønskede stoffer. Tidligere er det bestemt at det skal fastsettes kriterier for detoksifiseringsprosesser, og nå er de kommet, melder Mattilsynet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hensikten er å kunne fjerne uønskede stoffer fra fôrvarer der innholdet overstiger grenseverdiene, slik at de oppfyller kravene i forskriften og trygt kan brukes. Kriteriene som er fastsatt gjelder både krav til metoder som kan brukes og krav til virksomheter som skal gjennomføre dem. Metodene kan vær fysiske, kjemiske eller biologiske prosesser, og kravene som stilles er noe ulike. Viktig for alle metodene er at «avfallet» som oppstår skal behandles/avhendes på en trygg måte, melder Mattilsynet i en pressemelding.

Virksomheter som vil ha opplegg og utstyr for å utføre en detoksifiseringsprosess for fôrvarer, skal godkjennes av Mattilsynet i tråd med bestemmelsene i fôrhygieneforskriften. Prosessene som benyttes skal være risikovurdert av EFSA. Å skaffe den nødvendige dokumentasjonen for det, kan være både tid- og kostnadskrevende.

Godkjente virksomhetene vil bli ført opp på ei nasjonal virksomhetsliste. Der skal det også gå fram hvilken prosess de benytter og til hvilket formål. Lenke til lista blir publisert på EU-kommisjonens hjemmeside, slik at virksomheter i ulike EØS-land enkelt kan kontakte virksomheter i hele området for å kunne få utført detoksifisering av fôrvarer i andre land.

I fôrvareforskriften fører endringen til at paragraf 6 Uønskede stoffer i fôrvarer får en tilføyelse paragraf 6a, og hele forordning (EU) 2015/786 er tatt inn som en del av forskriften.