Malcolm Pye er adm dir i Benchmark. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Et år med utfordringer for Benchmark

Direktør i Benchmark Holding, Malcolm Pye, sier 2017 bød på utfordringer. Men han er likevel fornøyd med mye, blant annet at et nytt lakselusmiddel er under uttesting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Benchmark Holding har avvikende regnskapsår og avgir regnskap for perioden 1.oktober - 30 september. I en pressmelding kommer de med foreløpige resultater.

Regnskapet forteller at omsetningen økte med 28 %, fra 109 til 140 millioner pund, og at tapet ble mer enn halvert fra 18 til 7 millioner pund.

De melder også de i perioden har investert 21.5 millioner pund i de de kaller state-of-the-art produksjonskapasitet i genetikk og dyrehelse, samt 15.2 millioner pund i FoU.

Av operasjonelle høydepunkt nevner de:

  • 5 nye produkter ble lansert, og feltforsøk med et nytt lusemiddel ble påbegynt.
  • De fikk økt kapasitet, med nye avlsfasiliteter på laks under bygging i Norge. Første kommersielle vaksineproduksjon ved Braintree vaksinefabrikk (ca 8 mil nordøst for London) ble satt i gang.
  • Ny tiårskontrakt med Great Salt Lake Cooperative som sikrer tilgang på høykvalitets artemia.

Økt rognetterspørsel

Innen genetikk opplevde selskapet 47 % salgsvekst drevet av økt etterspørsel lakserogn, der man opplevde vekst i alle store markeder.

Integrasjonen av genetikkavdelingene innen laks, reker og tilapia ble fullført. Kundelisten omfatter land i Europa, Nord og Latin-Amerika og Asia.

Ny landbasert stamfiskavdeling i Salten er under bygging gjennom joint venture med Salten Stamfisk AS. Første innsett av stamfisk er gjennomført.

Lavere Salmonsansalg

Salg av dyrehelseprodukter sank fra ca 25 til 15 millioner pund, som følge av en dropp i salg av lusemiddelet Salmosan.

- Salg av dette produktet ser ut til å ville bedre seg i de første månedene i 2018 som en følge av at selskapet går over til dirkete distribusjon i Chile, skriver de i pressemeldingen.

Utvikling av CleanTreat-metodikken for rensing av behandlingsvann med lakselusmiddelrester, ansees som et av høydepunktene i perioden.

Selskapet melder videre de har 41 dyrehelseprodukter i «pipeline» for kommersialisering. 7 av disse befinner seg i det regulatoriske systemet, 10 er i feltførsøksfase før søknad om godkjenning. I siste gruppe finner man deres nye lakselusmiddel Ectosan.

- Visse utfordringer

- 2017 har vært et år med en betydelig operasjonell og strategisk utvikling for Benchmark Holdings. Til tross for visse utfordringer har vi fortsatt våre investeringer i utviklingen av nye produkter og vi har fått på plass viktige teknologiske, infrastrukturmessige og organisatoriske mål, Den organiske veksten som ble oppnådd i året og vår oppnåelse av betydelige milepæler, sammen med økt aktivitet i mange av våre nøkkelmarkeder ved årets slutt, gir oss full tillit til det nye regnskapsåret, sier CEO i selskapet Malcolm Pye i meldingen.