Mónica Betancor mener genmodifisert camelinaolje kan bli en god og trygg erstatter for fiskeolje i fôret.

GMO-camelinaolje kan trygt erstatte fiskeolje

Edinburgh/EAS: Fôrforsøk utført i Matre med genmodifisert camelinaolje, viser at laksen vokser godt, har ingen negativ respons og får nivå av EPA og DHA i fileten slik det var før man begynne å erstatte fiskeoljen med vegetabilsk olje. – En slik fisk vil være helt trygg for mennesker å spise, sier forsker Mónica Betancor ved Universitetet i Stirling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hun hold under EAS-konferansens siste dag et innlegg der hun viste data fra forsøk forskere ved universitetet i Stirling i Skottland har fått utført med genmodifisert camelinaolje. De Forskningsråde-finansierte forsøkene har de kjørt i samarbeid med Havforskningsinstituttet og er utført ved stasjonen i Matre.

Monica Betancor. Foto: privat. 

Camelinaplanten som er brukt i forsøkene har fått satt inn gen fra alger, slik at den produserer frø som man igjen kan utvinne en olje fra som holder ca 28% DHA og EPA.

Planten er dyrket i avstengte høysikkerhets-drivhusene ved Rothamsted Research cirka fem mil nord for London.

- Siden vi foreløpig må dyrke den der, så er det ikke mange literne vi klarer å produsere hvert år, ca rundt 15 liter. Derfor har vi ikke kjørt forsøkene lengre enn 12 uker, sier Mónica Betancor til Kyst.no

Fisken i forsøket var derfor heller ikke større enn mellom 125 og 250 gram.

Men de 12 ukene gav lang nok tid til å kunne se hvordan oljen presterte i fôret, spesiallaget av Biomar, der all olje var GMO-camelina.

Ingen negative effekter

- Vi fant ingen negativ effekt på forhold som vekst, overlevelse og vekstrate. I en stresstest så vi etter 24 timer heller ingen forskjeller i cortisolnivå fra kontrollfôret.

Heller ikke på en rekke andre histologiske og biokjemiske parametere fant de negative effekter. Tvert i mot, på enkelte parametere var verdiene bedre hos fisken fôret med GMO-camelina kontra standardfôret.

Dobbel mengde EPA/DHA i fileten

Der de imidlertid virkelig fant forskjell var i muskelfettprofilen.

- Det var dobbelt så mye EPA og DHA i fileten sammenlignet med den som hadde fått standardfôr.

Trygt også for mennesker

Ettersom det kun er oljen fra GMO-plantene man bruker, så følger det ingen gener med i produktet.

- Vi testet både oljen, og fra fisken testet vi bl.a. tarm og filet og fant heller ingen spor av transgener.

Forskeren er derfor ikke i tvil om at dette er trygt også for mennesker som skal spise en slik laks.

- Vi tror denne oljen også kan bli en god erstatning for alger for veganere som må få i seg nok langkjedet omega-3 på andre måter enn fisk, sier hun.

Fôre en hel syklus

Neste steg i forskningen vil nå bli å fôre en fisk med slikt fôr i hele produksjonssyklusen. Men da trengs det mye mer olje.

- Vi har fått finansieringen til å dyrke planten et annet sted enn i Storbritannia, forteller hun. Hvor i verden det blir, kan hun ikke røpe ennå.

- Og så må vi finne ut hvor høye nivåer vi skal ha av EPA og DHA i fileten. Skal vi for eksempel tilbake til de nivåene som var for ti år siden? De nivåene er umulig å oppnå med dagens kommersielle fôr, men med denne oljen er det fullt mulig, sier Betancor.