Amøbegjellesykdom

– Har rent inn med AGD-prøver i oktober

Amøbegjellesykdommen har sett en kraftig eksplosjon i norske farvann de siste par årene. Bare så langt i år har Veterinærinstituttet påvist flere titalls tilfeller. – Det har rent inn med prøver den siste måneden, sier AGD-forsker, Tor Atle Mo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Amøbegjellesykdommen ble påvist i Norge først i 2006, men deretter tok det flere år før nye funn dukket opp. I 2012 var det fem tilfeller av sykdommen i Norge. I fjor mangedoblet dette seg til 56 påviste tilfeller. Så langt i år har utviklingen mer eller mindre fortsatt i samme spor.

Seksjonssjef for parasittologi ved Veterinærinstituttet, Tor Atle Mo sier sykdommen dukket opp tidligere i år enn i fjor.

- I år er situasjonen enda verre enn i fjor. Sykdomstilfellene dukket opp to til tre uker tidligere, og i september hadde vi tre ganger så mange diagnoser som vi hadde i fjor. Smittepunktet synes kanskje også å ha flyttet seg litt nordover. Og selv om det er mye sykdom i Hordaland og Rogaland i år, er det mer oppe i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, sier han.

20-30 tilfeller

Ved utgangen av september hadde Veterinærinstituttet allerede påvist totalt tolv tilfeller av sykdommen. Seks av disse var i Hordaland, ett tilfelle var i Sogn og Fjordane, mens resten var i Møre og Romsdal.

- Vi har mange flere tilfeller nå. Vi har i hvert fall 20-30 tilfeller nå, om ikke det er enda flere. I hele oktober har det rent inn med prøver, sier Mo og utdyper at de snart vil komme med en ny offisiell oppdatering av tallene.

Han føler seg også trygg på at det fremdeles er store mørketall ved sykdommen.

- Dette er fortsatt ikke en meldepliktig sykdom, så det er nok fremdeles funn som gjøres av andre som ikke kommer inn i statistikken. Jeg tror det er mye behandlinger som gjøres uten at vi har blitt involvert, for å si det slik, sier han.

Tidkrevende ferskvannsbehandling

Foreløpig finnes det bare to reelle behandlingsalternativer for fisk som har fått amøben på gjellene, ferskvann og hydrogenperoksid. Mo i Veterinærinstituttet er klar på at ferskvann er den behandlingen som gir best resultat.

- Det er veldig mange som prøver seg med ferskvannsavlusing med brønnbåt, men det tar tid å fylle disse båtene med ferskvann. Noen har begynt å fylle vann først slik at brønnbåtene bare kan komme og hente vann. Båtene fylles fort i løpet av en halvtime en time med pumpene, men slangene på land tar 18-20 timer. Jeg tror ferskvann kommer mer og mer, og de som har jobbet med dette erfarer også at det er mye mer skånsomt for fisken.

Han mener det finnes flere fordeler med å bruke ferskvann til å behandle fisken.

Behovet for brønnbåter til AGD-behandling kommer ofte på en tid av året der det allerede er mye å gjøre for brønnbåtene. Foto: Norsk Havbrukssenter

- Erfaringene tilsier også at det tar lenger tid før amøben kommer tilbake igjen enn hva det gjør med hydrogenperoksid. Det kan ha sammenheng med at ferskvann generelt dreper bedre enn hydrogenperoksid, men det kan også ha en sammenheng med at hydrogenperoksid skader gjellene så mye at fisken blir mer mottagelig for amøben igjen.

Brønnbåt-booking til besvær

Som Norsk Fiskeoppdrett tidligere har omtalt i tidsskriftet, er brønnbåtindustriens kapasitet tidvis hardt presset. For å kunne foreta ferskvannsbehandlinger av AGD er oppdretterne helt avhengig av brønnbåter. Det har imidlertid vist seg vanskeligere enn som så.

- Jeg har et klart inntrykk av at det går på brønnbåtkapsiteten i perioder hvor det skal slaktes mye, behandles mot andre ting, der alt kommer på en gang.

- Det er vanskelig å ta høyde for alt som skjer på høsten, og nå har jeg inntrykket av at båtene er bestilt lang tid i forveien, sier Mo.

Avventer listeføring

Amøbegjellesykdommen er foreløpig ikke på Mattilsynets liste over meldepliktige sykdommer. Det vil si at ingen vet sikkert hvor stort omfang sykdommen har fått.

I går lanserte imidlertid Vitenskapskomiteen for Mattrygghet en risikovurdering av sykdommen.

- Mattilsynet skal bruke rapporten fra VKM som et grunnlag for å vurdere om blant annet sykdommen skal listeføres eller ikke, sier Mo.

Mattilsynet har tidligere uttalt til Norsk Fiskeoppdrett at de venter en behandlingstid på mellom to til tre uker før de kommer med sin endelige innstilling til saken.

Tor Atle Mo har vært aktivt med i VKMs arbeid med å skrive risikovurderingen.

- Vi har bare svart på de spørsmålene som Mattilsynet har stilt Vitenskapskomiteen. Når jeg sier «vi» er jeg bare innlånt ekspert. Jeg er ikke med i Vitenskapskomiteen, men de ville gjerne ha inn folk som hadde jobbet litt mer med AGD.

Norsk Havbrukssenter, brønnbåt, uttak av fisk