Gå til innhold
Annonse

Heite saker: Chili kan forbedre veksten i ørret

1% inkludering av chiliolje i fôr viste en positiv effekt på utbytte, vekst og fiskens helse. Foto: Pixabay.
1% inkludering av chiliolje i fôr viste en positiv effekt på utbytte, vekst og fiskens helse. Foto: Pixabay.

Forskere har funnet ut at chiliolje påvirker både vekst og blodparametere for regnbueørret om den tilføres i dietten til fisken. 

Annonse

I en eksperimentell studie evaluerte forskere fra Universitetet i Messina, Italia og Universitetet i Kastamonu og Canakkale Universitet Onsekiz Mar, begge i Tyrkia, effektene av kosttilskudd med 0, 1, 2, 4 og 6 % chiliolje i regnbueørret.

Forskerne testet teorien om at betakaroten og andre karotenoider som finnes i chili, kunne være gunstige for å eliminere de frie radikalene som produseres av fiskens metabolske prosesser, og derfor fungere som en antioksidant.

Oversikt over studien utført. Kilde: Parrino et al., 2019.Klikk for større bilde.
Oversikt over studien utført. Kilde: Parrino et al., 2019.Klikk for større bilde.

På slutten av eksperimentet observerte forskerne signifikante forskjeller i sluttvekt (FW), relativ veksthastighet (RGR), spesifikk vekstvekt (SRG) og fôrkonverteringskurs (FCR), som er høyere for alle gruppene der en viss prosentandel av chilioljen var inkludert i sammenligning med kontrollgruppen hvor oljen ikke var inkludert.

Det daglige inntaket (DFI) av alle prøvegruppene var også betydelig høyere enn kontrollgruppen, kommer det frem i studien, omtalt på Kyst.no sin søsternettside Salmonexpert.cl.

Når det gjelder blodparametrene som ble vurdert, så man hos gruppene som fikk mer enn 2 % chiliolje en reduksjon i glukose, triglyserider og kolesterol og en økning i leverenzymer (GOT, GPT og ALP) og LDH.

Studien viste også at fisk som fikk en 1% innblanding av chiliolje i dietten, hadde høyere nivåer av totalt protein (TP) og serumalbumin (ALB), og samtidig bedre ytelse og vekst enn kontrollgruppen.

Dyrevelferd

Med disse resultatene konkluderer forfatterne med at "bruken av chiliolje med en innblandingsrate på 1% i regnbueørretdiett hadde en positiv effekt på utbytte, vekst og hematologiske og serumbiokjemiske parametere”.

Videre konkluderte de med at bruken av chiliolje i fôr "påvirker vekstutnyttelsen og utnyttelsesgraden av maten, og øker også dyrevelferdsnivået ved å forbedre fiskehelseparametrene".

Les original saken på Kyst.nos søsternettside SalmonExpert (spansk), eller den engelske versjonen på søsternettsiden FishfarmingExpert

Hele studien kan også leses her.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse