Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Fish Pool.

Inngår årskontrakter for neste år på nesten 70 kr/kg

Markedet ble overrumplet av årets kraftige laksepriser. Kjøpersiden ønsker å sikre prisen for neste år, men gjør det på rekordpriser. Årskontrakter som inngås nå på Fishpool for 2017 er på 69 kr, forteller Søren Martens. Det er 9 kroner høyere enn den gjennomsnittlige spotprisen så langt for 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige uke lå gjennomsnitts spotprisen for laks på ca 66 kroner (uke 46). Gjennomsnittsprisen så langt i år er på vel 60 kr/kg mot ca 39 kr i samme periode i 2015. Dette har skapt en større usikkerhet blant kjøperne av norsk laks, kunne administrerende direktør i Fish Pool Søren Martens fortelle om på Havbrukskonferansen 2016 som ble arrangert av Norges Sjømatråd i Oslo onsdag.

Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool snakket blant annet om bekymringen fra kjøpersiden når lakseprisene er såpass svingende, under Havbrukskonferansen 2016 i Oslo, arrangert av Norges Sjømatråd denne uken. Foto: Therese Soltveit.

Han fortalte der at årskontraktene som akkurat nå inngås på Fishpool ligger på ca 69 kroner, som altså er ca 9 kr mer enn hva den gjennomsnittelige spotprisen så langt i 2016 har vært.

- Det reflekterer en bekymring fra kjøpersiden og de ønsker sikring, sier han til kyst.no i etterkant av innlegget.

- 2016 har vært et vanskelig år for mange av kjøperne. På denne tiden i fjor handlet vi årskontrakter på 45 kroner, mens spotprisen lå på 40. Det å gjøre en kontrakt for et helt år 5 kroner over dagens spotpris er psykologisk vanskelig for mange og det var flere som da heller gamblet på at prisene ikke skulle bli så høye. Dette har vist seg å være en dårlig strategi og de kjøperne som gjorde dette har tapt stort gjennom 2016, forklarer Martens videre.

Når vi nå står foran et nytt år mener han det at kjøperne igjen er usikre på hva de skal gjøre.

- Med 2016 friskt i minne tør kjøperne i dag i svært liten grad å gamble på at prisene for 2017 skal bli lavere enn dagens kontraktspriser. De er bekymret for hva prisen kan bli fremover og er usikre på hva de skal gjøre med kontraktsforhandlingene for neste år. Vi merker i dag at kjøperne ønsker ha kontrakt for å sikre marginen sin.  Etter tap i 2016 vil de ikke inngå kontrakter med sine kunder uten å sikre råstoffprisen gjennom Fishpool, forklarer han til kyst.no.

Fishpool-sjefen sier at de nyinngåtte kontraktene ligger på 69 kroner, som han poengterer er en historisk høy kontraktspris.

- 2016 blir det første året med en gjennomsnittlig laksepris gjennom året over 45 kroner. Med dagens forventning for resten av året ligger 2016-prisen an til å endte på 63 kroner. Når 2017 blir handlet 6 kroner høyere enn dette også, er det klart det er en historisk høy pris, utdyper Martens til kyst.no.

Eksportøren Polar Quality har tidligere uttalt til kyst.no, at de merker at flere oppdrettere vil sikre seg langtidskontrakter, fordi det har vært en del ustabilitet i lakseprisene i år.

Når Martens blir spurt om oppskriften på hvordan aktørene skal posisjonere seg for neste år, påpeker han at det er vanskelig å være generell, men gjør likevel et forsøk.

- Foredlerne eller eksportørene bør sørge for å sikre seg en margin på alt de gjør. Oppdretterne må merke seg at analytikerne forventer rundt 60 kroner for 2017 (som er likt med i år, red. anm.), mens aktørene nå altså handler årskontrakter på Fish Pool for 2017 på 69,00.

Syretest med høye priser

Markedet har siden i fjor gjennomgått ting man for kort tid siden ikke trodde var mulig.

- Markedet har blitt testet på høye priser, sier Søren Martens i Fish Pool til kyst.no. Illustrasjonsfoto: Penger

- En viktig endring siden i fjor er at markedet har blitt testet på høye priser. For ett år siden ville ingen trodd på at snittprisen for et år kunne bli over 60 kroner, med det tror vi på i dag. Når det er sagt er det veldig viktig å huske at markedet er svært godt hjulpet av store fastpriskontrakter.

- De store børsnoterte oppdrettsselkapene har presentert sine Q3-resultater. Der forteller de om at de har hatt store volum til fastpriskontrakter betydelig lavere enn spotprisene. Dette subsidierer kjøperne, og konsumentene kan kjøpe laks i butikk til langt lavere priser enn dagens spotpriser tilsier, kommenterer Fishpool-sjefen.

Høye priser kan ødelegge etterspørsel

På Fish Pools juleseminar denne uken presenterte Vidar Strat i ABG sine forventninger for neste år. Martens forteller han la da vekt på at det har vært en ytterligere reduksjon i etterspørselen i forhold til det modellene predikerer som følge av de høyere prisene.

- Dette kalles ofte Demand Destruction, forklarer Martens og sier Strat sa han forventer at vi vil se mer av dette etter hvert som det blir færre kontrakter på relativt sett lave priser.

I så fall kan vi faktisk få lavere spotpriser i 2017, enn i 2016.

Les også: