Eksportselskapet Norwell vil øke salget til 30 millioner tonn, og ønsker nå enda tettere samarbeid med oppdretterne. Foto: Norwell

- Kundene etterspør stadig mer sertifisert fisk

Norwell jobber mer langsiktig enn før, og ønsker enda tettere samarbeid med oppdretterne, ettersom kundene etterspør stadig mer sertifisert fisk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ingrid Kassen, administrerende direktør i Norwell sier til Kyst.no at at som sikkert en del andre selskaper så ser også de en økende etterspørsel fra Kina etter oppmykning av tidligere restriksjoner. 

Administrerende direktør Ingrid Kassen sier eksportselskapet har ambisjoner om vekst og har økt tallene fra i fjor. Foto: Norwell.

- Men markedet viser seg sensitivt når det virkelig strammes til på pris. Tradisjonelle markeder som Danmark og Polen er på det jevne, forteller hun.

Ønsker mer fisk å selge

Eksportøren er akkurat klar med Q3 og Kassen sier at med bakgrunn i det ser de at det blir nok et resultatmessig godt år for Norwell.

- Vi har jevn og god tilgang på fisk, men vi har som andre sett en dreining mot at en del av kundemassen av kvalitetsmessige årsaker ser mer etter fisk i nord på grunn av store sykdom-og produksjonsproblemer i sør. Volummessig ligger vi litt foran fjoråret, men vi skulle gjerne sett økt produksjon og at vi hadde mer fisk å selge. 

Norwell vil ha tettere samarbeid med oppdretterne. Klikk for større bildet. Foto: Norwell.

Tettere samarbeid med oppdretterne

Etterspørselen etter sertifisert fisk påpeker hun er økende og ser at stadig flere kunder ønsker tettere samarbeid både med dem og oppdretterne deres. 

- Dette synes vi er interessant, og vi jobber mer og mer langsiktig. Vi har etterhvert opparbeid oss en god erfaring med kontrakter både mot kunder og mot oppdretter.

Etterspørselen etter langsiktige kontrakter er større hos kundene enn hos oppdretterne, så Kassen skulle gjerne sett at de hadde flere oppdrettere som ser behovet for tettere samarbeid og kontrakter over en enn viss periode.

- Vi handterer både fast pris og prismekanismer basert på Fishpool Index. For oss fungerer dette fint, og gir oss mulighet til å tilby pakker som kundene etterspør, sier hun. 

- Stor fluktasjon

Kassen sier at lakseprisene etter sommeren har vært preget av stor fluktuasjon der prisene på industristørrelsene 3-6 kg har variert helt fra 47,- og opp til 65,- kroner.

- Store volum og god tilgang på disse størrelsene gjør til at kundemassen trekker seg litt tilbake når prisene passerer 60 kroner, med de følger at prisene har blitt presset tilbake på 50 tallet, forteller hun. 

- Gjennomgansmelodien i det siste

Frysemarkedet påpeker hun stilner også vesentlig ved passering av 60 tallet.

- Dette gir selvsagt utfordringer med tanke på risiko når det meste av kjøp og salg i denne bransjen skjer på en fredag for kommende uke. Denne variasjonen har vært gjennomgangsmelodien de siste månedene, opplyser Kassen. 

Størrelser over seks kilo sier hun har på grunn av mindre volum derimot levd sitt eget liv og har ligget på et vesentlig høyere nivå.

- Også på grunn av utvidet markedstilgang for disse størrelsene, legger Kassen til.

Vil øke salget til 30 000 tonn

Norwell har solgt vel 22 tusen tonn hittil i år, og Kassen opplyser at det er mer enn på samme tid i fjor.

- Det blir trolig ingen nye rekorder i år, kanskje blir det en omsetningsrekord. Vi omsatte i fjor for 1,6 milliarder kroner, og hadde et svært godt år. Vi ser at 2018 også blir et godt år. Målet er vekst og utvikling, samtidig som vi skal opprettholde inntjeningen, forteller hun. 

Eksportselskapet har ambisjoner om å øke salget til 30 000 tonn fisk til neste år. Klikk for større bildet. Foto: Norwell.

Ambisjonene for 2019 sier Kassen er å øke salget til 30 000 tonn neste år. 

- Vi skal konsolidere posisjonene i eksisterende marked samt å øke volum og inntjening i marked vi har valgt ut som satsningsområder for det kommende året.

Mer utfordrende salg 

Ettersom vinteren og julen nærmer seg med stormskritt, har Norwell derfor forberedt seg slik at de ikke legger ferier til siste kvartal.

- Ellers har vi vel følt de siste årene at det volummessig er mer på det jevne gjennom hele siste halvår og ikke det voldsomme rushet de siste to månedene som en kanskje så mer av tildigere. Usikkerhet rundt sykdomsutslaktninger og luseproblemer gjør det likevel mer utfordrende enn før å detaljplanlegge kommende kvartaler.