En Farmbase betongflåte er nylig levert til Kvarøy Fiskeoppdrett. Her ser du daglig leder Alf-Gøran Knutsen foran deres nye flåte. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett.

Kvarøy Fiskeoppdrett har oppgradert alle lokaliteter med nye betongflåter

Kvarøy Fiskeoppdrett på Helgeland har fått sin fjerde fôrflåte levert av Marine Constructions, og fôrer nå all fisken fra landbase. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder Alf-Gøran Knutsen sier til Kyst.no at dette er den fjerde betongflåten i rekken fra Marine Constructions, og skal plasseres på lokaliteten Olvika i Aldersundet i Lurøy kommune, hvor det jobber tre ansatte.

Farmbase 625 som den heter, har en kapasitet på 450 tonn fiskefôr, og er 23 x 20 meter. 

- Vi har denne type betongflåte på alle våre lokaliteter nå, og det er en betydelig oppgradering for vår del. All fôring av fisken skjer nå fra land fra hovedkvarteret vårt, der vi har kameraovervåking og flere folk som sitter og fôrer fisken fra land, opplyser han fornøyd. 

Les også: Fra Bergen til Kvarøy i 3 knop

Daglig leder Alf-Gøran Knutsen, sier de er glad for å få nok en betongflåte levert av Marine Constructions. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett

- Opptatt av kvalitet

Knutsen sier de er opptatt av kvalitet og har derfor valgt å gå over til betongflåter.

- Denne fôrflåten gir oss større plass og vi er fornøyde med de tidligere flåtene av denne typen. Komforten er mye bedre og betongflåten gir oss blant annet flere lagringsmuligheter om bord, og den opererer mer som en egen base. All biologisk avfall som dødfisk etc. håndteres på flåten og blandes ikke mellom de ulike lokalitetene lengre. 

Dette er den fjerde betongflåten i rekken fra Marine Constructions til Kvarøy Fiskeoppdrett. Foto: Marine Constructions.

Flåtene har overnattingsplass for to, men er ikke i bruk. ​

- Mannskapet vårt jobber ikke skift, så vi bruker ikke overnatting på flåtene per dags dato. Men vi har jo mulighet for det, sier han.

Kvarøy Fiskeoppdrett er nettopp også ferdige med en helt ny landbase på fastlandet, i tillegg har de også bygget to nye firemannsboliger for ansatte på den vesle øya som har 70 fastboende.  

- Kan tjene noen ekstra kroner på laksen

Knutsen sier de også nylig har fått lokaliteten Selsøyvær ASC-godkjent, og skal i neste uke ha en ny runde med revisjon for å få de resterende lokalitetene godkjent også. Noe Knutsen har stor tro på at de skal få til. 

- Å bli ASC-godkjent er viktig for oss. Å bli godkjent viser at en liten oppdretter også har mulighet til å drive etter de strenge miljøstandardene som stilles. I tilllegg gjør jo også at vi kan tjene noen ekstra kroner på laksen, sier han fornøyd. 

Han påpeker at en ASC-sertifisering gjør det mulig for familieselskapet å vise kunder og samfunn at deres produksjon av mat foregår på en måte som reduserer miljømessig påvirkning fra dere oppdrettsvikrsomhet.

Knutsen sier til Kyst.no at de selger omtrent 90 prosent av laksen sin til USA, og mye av laksen går til Whole-foods kjeden. Selskapet er også Global Gap sertifisert.

Kvarøy Fiskoppdrett:

  • Har vært i familiens eie i tre generasjoner. Det var Alf Olsen som i 1976 startet med lakseoppdrett som en av de første i Nord-Norge sammen med sønnen Geir.
  • Nå er det sønnene til Geir; Gjermund, Håvard og svigersønnen Alf-Gøran som driver Kvarøy Fiskeoppdrett. 
  • Kvarøy med sine 70 innbyggere er et lite øysamfunn som ligger like ved den nordlige polarsirkelen. 

ASC (Aquaculture Stewardship Council)-standarden er en miljøstandard fremforhandlet i samarbeid med WWF. Den setter strenge krav til hvordan fisken er produsert, med særlig fokus på å minimisere det miljømessige og sosiale fotavtrykket fra kommersiell akvakultur.

Selskapet fra Lurøy kommune på Helgeland, produserer i dag laks i henhold til en av markedets strengeste miljø- og bærekraftstandard for Whole Foods marked, og er i tillegg rangert på Seafood Watch sine lister under betegnelsen «Good alternative» som det best rangerte selskapet med åpenmerd produksjon i verden.

Les andre saker om Kvarøy Fiskeoppdrett her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.