Gå til innhold
Annonse
Seikongen ligger fortsatt på ti meters dyp, med 200 tonn laks i tankene. Foto: Facebook/Defandamos Chiloé.
Seikongen ligger fortsatt på ti meters dyp, med 200 tonn laks i tankene. Foto: Facebook/Defandamos Chiloé.

Arbeidet med å få fjernet laksen fra Seikongen har begynt. - Laksen er i bedre stand enn forventet, sa ordfører Leonardo de la Prida.

Annonse

Arbeidet med å få fjernet laksen fra "Seikongen" begynte denne uken. Grunnet tidevannet vil arbeidet vare hver dag fra 07.00 til 12.00, ifølge kyst.no sin søsterside i Chile, SalmonExpert.

- Fartøyene planlagt til å fjerne fisken har ankommet, og ble forankret i går, skriver de.

SalmonExpert opplyser om at det i går ble det hentet ut 15 tonn fisk og 40 tonn vann fra båten.

- Et større volum skal hentes ut i dag, alt går etter planen, sa CPT Empresas Marítimas til nettavisen. 

Brønnbåten ble først ventilert for å fjerne alt av farlige gasser, før arbeidet kunne begynne. Etter at dette var gjort, ble det laget en åpning i skrogsiden.

Det er fiskebåten Doña Marina som er hyret inn for å fjerne laksen. Chilensk Marine delte filmen av da hun ankom brønnbåten.

https://www.youtube.com/watch?v=EyHQHZVLHEI

Gode nyheter

Lokalsamfunnet kunne også puste lettet ut da ordføreren, Leonardo de la Prida, forsikret om at den døde fisken ikke ville dumpes på sjøen, noe som skal ha skjedd ved en tidligere hendelse i Chile.

De la Prida sa under en pressekonferanse at de ble overrasket da de endelig fikk innsyn i tankene.

- Den beste nyheten var at laksen er i mye bedre stand enn forventet. Grunnet vanntemperaturen har forråtnelsesprosessen gått sakte, og laksen er hel. Dette bekrefter en mindre påvirkning på miljøet enn vi fryktet.

Biomassen ombord vil bli behandlet som industrielt avfall og blir dumpet på land. Hvor er enda ikke spesifisert. De la Prida la til at de fortsatt håper noe av laksen kan bli brukt til fiskemel.

- Men om dette er mulig, er ikke bekreftet enda.

Muslinganlegg ødelagt

Guvernøren på øya Chiloé, René Garcés, kunne derimot bekrefte at anlegg for dyrking av muslinger i nærheten, har blitt påvirket av brønnbåten.

- Havområdene og fiskebestandene rundt ser allikevel ut til å være upårørt, sa han.

Brønnbåten "Seikongen" sank utenfor den chilenske øya Chiloé for tre uker siden. Ombord hadde den over 200 tonn slakteklar laks, på transport for selskapet Camanchaca. Det er fortsatt usikkert hvorfor båten begynte å ta inn vann.