Gå til innhold
Lakserømming. Foto: Forskning.no.
Lakserømming. Foto: Forskning.no.

Etter at nær 700 000 laks rømte tidligere i år kan nå Marine Harvest risikere millionbot.

Onsdag leverte Marine Harvest tidenes beste resultat i et tredje kvartal. Noen timer senere kom det mindre hyggelige nyheter fra Chile, melder E24.

Laksegiganten får en real smekk av Superintendencia del Medio Ambiente (SMA), en etat underlagt del chilenske miljøverndepartementet, for den katastrofale lakserømmingen i juli.

Antibiotika-kritikk

Nesten 700.000 fisk rømte fra anlegget Punta Redonda i Los Lagos sør i landet etter en kraftig vinterstorm 5. juli.

Marine Harvest hadde fått frist til 15. september med å hente inn igjen minst 10 prosent av fisken, som Greenpeace mente inneholdt antibiotika som gjorde den uegnet som menneskemat.

Selskapet klarte derimot bare å fiske inn igjen 5,54 prosent av laksen som rømte, melder nyhetsbyrået Reuters.

Videre blir det understreket at hendelsen betraktes som svært alvorlig, og kan i verste fall «føre til uopprettelig skade for miljøet».

Selskapet har tidligere avvist at fisken inneholdt farlige mengder antibiotika.

Millionbot og konsesjonstap

E24 skriver videre at Ifølge Reuters og lokale medier risikerer nå det norske selskapet å måtte betale opp mot 8,2 millioner dollar, nesten 70 millioner kroner i bøter, miste konsesjonen og risikerer at anlegget må stenges. Selskapet blir også anmodet om å legge frem en plan for hvordan de skal rydde opp etter seg.

Kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjertland, sier at de nå vil gå gjennom dokumentasjonen og vil jobbe med å utarbeide et svar til myndighetene i Chile.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?