Arctic Salmon Research Centre. Foto: Ewos.

Millioner til lakseforskning i Finnmark

- I dag ble det klart at Regionalt Forskningsfond Nord-Norge har tildelt tre millioner kroner til forskning på helsefôr til laks oppdrettet under arktiske forhold, melder Ewos.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Tildelingen betyr at flere har sett viktigheten av å finne ut mer om effektene under arktiske forhold og at vi kan nå gå i gang med prosjektet, uttaler Ragna Heggebø, prosjektets leder og forsker i Ewos Innovation.

Ragna Heggebø. Foto: Ewos

Ekspertpanelet vurderte søknaden og prosjektet som faglig sterkt og sentralt viktig regionalt, kommer det frem i en pressemelding.

Prosjektet er det andre av fire store langtidsforsøk som skal utføres ved Arctic Salmon Research Center (ASRC). Forskningssenteret ble etablert tidligere i år av EWOS og Cermaq i samarbeid med tre forskningsinstitusjoner (Nofima, Universitetet i Nordland og NMBU), og skal gi kunnskap om oppdrett i arktiske miljøforhold. Ewos leder an i senterets forskningsaktivitet.

- Lakseoppdrett i Finnmark har fiskehelseutfordringer som er spesielle for regionen. Vårt prosjekt skal studere effekter av helsefôr på fiskehelse, ytelse og slaktekvalitet hos oppdrettslaks i Finnmark, sier Ragna.

Lakseoppdrettet i Finnmark har hatt en noe svakere økonomisk bærekraft enn lenger sør. Dette skyldes lengre produksjonstid, større variasjon i produktkvalitet, og fiskehelseutfordringer som er spesielle for regionen. ASRC skal finne årsakene til dette gjennom å forske på betydningen av fôr tilpasset oppdrettsbetingelsene i Finnmark.

 Viktig bidragsyter

Ernst Hevrøy. Foto: Ewos

- Det er i per i dag lite systematisk forsøksaktivitet gjennomført på laks oppdrettet i Finnmark, og Ewos vil være en viktig bidragsyter for ny strategisk kunnskap knyttet til arktisk lakseoppdrett, sier produktsjef Ernst Hevrøy, som er Ewos’ representant i det faglige rådet for forskningsaktiviteten ved ASRC.

Videre uttaler han:

-Arktiske miljø har svært gode forhold for lakseoppdrett, så potensialet er stort. Forskning på oppdrett under arktiske forhold som lange perioder med lave temperaturer og kort daglengde er derfor svært viktig for oppdrettsnæringen, og her har EWOS tatt førersetet i utviklingen.

Adel Lab Dirdal. Foto: Ewos

Fornøyd med tildelingen

Adel El-Mowafi, direktør i EWOS Innovation, er svært tilfreds med tildelingen.

- Tildelingen er en solid anerkjennelse både til prosjektet og senteret for øvrig. Som hovedleverandør til oppdrettere i nord gjennom årrekke er det naturlig for EWOS å lede kunnskapsutviklingen.

Det første prosjektet startet opp i midten av november og omhandler optimalisering av vekst og fôrutnyttelse. Fisken herfra er nå under bearbeiding og analyse. Senere blir det forsøk som går på optimalisering av omega-3 i fisken. Det siste forsøket skal omhandle kvalitet og pigmentering, melder de.

Ewos er en del av Cargill Animal Nutrition.