Frank Nilsen

Nå er det bekreftet: Lus resistent mot hydrogenperoksid

Frank Nilsen, senterleder ved Sea Lice Research Centre, har sett på resistens og følsomhet hos lus, overfor hydrogenperoksid. - Vi ser en tydelig resistens, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Senteret fikk i fjor høst flere bekymringsmeldinger om at hydrogenperoksid flere steder gav dårlig effekt. Nå har de vitenskapelig testet ut om det var hold i disse påstandene, og resultattet er bekymringsfullt.

- Vi fikk inn lus hvor det hadde vært liten eller ingen effekt av middelet, så vi tenkte å teste følsomheten. Vi klekket lus som vi prøvde ut middelet på i tillegg til at vi testet på smittet fisk, sier Nilsen til kyst.no.

Behandlingen viste at bare 18% var sensitive og ble inaktiverte. Dosene som da ble brukt var langt høyere enn det som kan brukes i merd og om fisken hadde blitt utsatt for det samme ville den dødd.

- 82% av lusene var aktive til tross høye doser. 40% var sensitive og fikk aktivitet tilbake etter time. De resterende var aktive under hele behandlingen, sier Nilsen.

Liten kostnad for lusen

- Den lusestammen vi testet har vi også fått informasjon om at er resistent mot tre andre middel, og dette kan være et stort problem. Vi sitter ikke igjen med særlige alternativer og det som gjenstår da er utslakting, sier han.

Nilsen forteller at ser at det er en tydelig arvbar genetisk resistens, også på andre stammer.

- Vi ser også at det ikke er en stor kostnad for lusa å bli resistens. Verken antall egg eller fysikk blir påvirket, sier luseeksperten.

Han legger til at flere trodde lenge at en ikke kunne regne resistens mot hydrogenperoksid, men allerede på 90 tallet ble det gjort en artikkel på resistens i Storbritania.

- Jeg er ikke overrasket over funnene. Vi må bare håpe på at det kommer nye middel på banen snart, for det er det virkelig behov for, avslutter han.