Gå til innhold
Annonse
Administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad.. Foto: Pharmaq
Administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad.. Foto: Pharmaq

Vaksineselskapet melder at de har seiret i PD-patentstriden mot MSD.

Annonse

Siden 2014 har det pågått en patentstrid mellom MSD Animal Health og Pharmaq, da førstnevnte fikk forlenget sitt patent på PD-vaksinen. Dette skulle vare frem til 2020, men nå har Høyesterett

valgt å ikke ta saken opp, noe som betyr at de besluttet at MSD ikke hadde juridisk rett til et slikt monopol slik Lagmansretten avsa i sin dom. Forlengelsen av patentet blir derfor trukket tilbake, ifølge Pharmaq.

Vedtaket innebærer at andre leverandører kan tilby alternative vaksiner mot virussykdommen.

Ifølge Pharmaq skal Lagmannsrettens samlede vurdering om at forskningsdata som ble presentert viser at det er betydelige forskjeller i vaksineeffekt, og at Pharmaqs vaksine i praksis har en signifikant bedre effekt mot SAV-3, enn Intervet vaksinen, ligge til grunn.

- Vi har vært forhindret fra å lansere vår egen PD-vaksine på grunn av MSDs monopol, og ser nå frem til å få markedsadgang for vaksinen som har vært klar en stund. Det vil gi den norske havbrukssektoren et effektivt alternativ i kampen mot PD.

- Denne avgjørelsen er ingen overraskelse. Vi visste at vår vaksine var signifikant mer effektiv for PD-sykdom hos laks i Norge, og vi er glade for at Høyesterett har bekreftet avgjørelsen fra lagmannsretten og nektet MSD supplerende beskyttelsessertifikat, sier Morten Nordstad administrerende direktør i Pharmaq, i en pressemelding.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse