Nedgang i antall utleveringer av lusemidler – men ett gikk likevel kraftig opp

Antall utleveringer av legemidler mot lakselus ble redusert med 6 % i fra 2014 til 2015. Det viser tall fra Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet kom i går med lakselusrapport for «Vinteren og året 2015»

Der har de grafiske oversikter over antall utleveringer av ulike legemidler mot lakselus basert på tall fra Vetreg, som Mattilsynet selv drifter.

Disse viser at det ble utlevert luselegemidler ca 3220 ganger, mot 3400 i 2014, en nedgang på 6 %.

Det må presiseres at det ikke uten forbehold kan settes likhetstegn mellom utleveringer og forbruk, da disse utleveringstallene ikke sier noe om forpakningsstørrelser. Men de underbygger inntrykket av at det ikke var store endringer i forbruket fra 2014 til 2015.

Tidligere har vi her på Kyst.no, vist at basert på tall hentet fra Lusedata, at antall behandlinger økte svakt med 5 % fra 2015 til 2015.

Mer hydrogenperoksid

Splitter man opp utleveringstallene i de ulike virkestoffene, ser man at antall utleveringer av hydrogenperoksid økte med 30 %.

Dette middelet ble utlevert til knappe 40% av avlusningene i 2015, mens tilsvarende for 2014 var knappe 30 %.

Hydrogenperoksid ble utlevert ca 800 ganger i region Sørvest, ca 300 ganger i Midt ca 150 ganger i nord. Økningen var også størst i Sørvest.

Mindre tradisjonelle legemidler

Holder man hydrogenperoksid utenfor,  ser man at reduksjonen i utlevering av de tradisjonelle legemidlene er på 20 %.

Mest reduksjon av pyretroider

De enkeltlegemidlene som hadde størst reduksjon var de syntetiske pyretroidene. Deltametrin (Alphamax) ble utlevert 36 prosent færre ganger i 2015 kontra 2014, mens cypermetrin (Betamax) hadde en reduksjon på hele 50 %.

Stabilt, lav bruk av flubenzuroner

Bruken av de to omstridte legemidlene, kitinsyntesehemmerne teflu- og diflubenzuron, holdt seg hhv stabil og med en svak nedgang. Av totalen utgjør utleveringer av disse to legemidlene ca 5 %.

Foventer mer nedgang

I rapporten skriver Mattilsynet at utvikling mot nedsatt følsomhet /resistens og nedsatt effekt av behandling ser ut til på fortsette i tilnærmet alle områder og for alle midler, bortsett fra kitinsyntesehemmere.

De forventer også at nedgangen i legemiddelforbruk skal fortsette i årene fremover.

I følge beregninger gjort av Sjømat Norge brukes det nå ikke-medikamentelle tiltak i ca. 25 % av merdene. Mange av disse metodene anses å være tilstrekkelig utviklet og går nå inni en fase med implementering og oppskalering av produkter og metoder.

- Vi må derfor forvente at en i løpet av 2016 vil se en merkbar effekt på medikamentelle behandlinger og legemiddelforbruk. Det er fortsatt utfordringer mht. optimalisering, produksjonskapasitet og velferd for en del av metodene, og vesentlig effekt forventes ikke før i 2017.