Gå til innhold
Annonse
Ingebjørg Sævareid, Markedssjef i MSD Animal Health. Foto: MSD Animal Health.
Ingebjørg Sævareid, Markedssjef i MSD Animal Health. Foto: MSD Animal Health.

I april ble det solgt 13,1 millioner doser flerkomponentvaksine til laks, mot 12,4 millioner doser i april 2017.

Annonse

- De to siste årene har vi sett en god vekst i april, men måneden regnes fremdeles som lavsesong for vaksinering, sier markedssjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health i en pressemelding.

Hittil i år (YTD) er det solgt 59,6 millioner doser flerkomponentvaksiner, en økning på 7,7 millioner doser fra de fire første månedene i fjor. De siste 12 månedene (MAT) er det solgt 335 millioner doser flerkomponentvaksine til laks, knappe 24 millioner doser mer enn samme periode året før.

- Mange eldre gjennomstrømmingsanlegg på land har blitt rustet opp eller byttet helt ut med RAS (Recirculating Aquaculture Systems)-anlegg. RAS-teknologien gjør det mulig å holde temperaturen stabil hele året rundt, og dette har gitt større fleksibilitet både for rogninnlegg, vaksinering og sjøsetting, sier Sævareid.

Fisken som vaksineres i april og dels mai er 1,5 år og settes i sjø i løpet av sommeren. Den er da altså hverken en tradisjonell høst- eller vårfisk.   

ILA-vaksine i tillegg

Med flerkomponentvaksine menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fem standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose og vintersår samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot pancreas disease (PD).

Salget av multikomponentvaksiner med ILA kommer i tillegg til statistikken beskrevet ovenfor.

Liten salgsøkning for PD-vaksiner

Historisk har april vært en måned nesten fri for PD-vaksinering, og salget har lagt på rundt en million doser. Fra og med 2017 har dette endret seg. I april 2017 ble det solgt 3,9 millioner doser med PD-vaksine, i år steg salget moderat til 4,1 millioner doser.

- Så langt i år har PD-vaksinesalget vært på et høyt nivå. Det har gått ut 13,9 millioner doser i år, mot 8,3 millioner doser i samme periode i 2017, sier Sævareid.

De siste 12 månedene (MAT) er det solgt 133,2 millioner doser PD-vaksiner, en oppgang på 23,6 millioner doser.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse