Et «leksikon» om rensefiskbruk er laget

Den første omfattende boken om bruk av rensefisk er lansert. Boken er redigert av forskningssjef ved Marine Research Facility Ardtoe, Jim Treasurer. Med seg på laget har han over 60 ulike andre forskere og rensefiskeksperter som bidragsytere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produksjon av rognkjeks har økt enormt de siste årene og bruk av rensefisk for å fjerne lakselus har gitt gode resultater. Utfordringene er imidlertid at det fortsatt er høy dødelighet blant rensefisk, og det er fortsatt stort behov for mer kunnskap om stamfisk, produksjon, helse og tilrettelegging i merd-  for å nevne noe.

Boken «Cleaner Fish Biology and Aquaculture Applications» er den første boken i sitt slag og tar for seg ulike aspekter ved oppdrett og bruk av rensefisker i Norge og andre land i Europa, samt Canada og Chile.

Endelig har det kommet et stort oppslagsverk om produksjon, bruk, fiskehelse.

Redaktør for boken, Jim Treasurer er også forskningssjef ved FAI Aquaculture i Skottland, og har samlet over 60 forfattere fra Norge, UK, Island, Irland, Færøyene, Canada og Chile, både fra forskning og næring i boken.

Boken gir en oppdatering på hva som til nå er kjent om rognkjeks og de ulike artene av leppefisker som benyttes som rensefisk, beste praksis og hvilke utfordringen man har.

Den nyeste kunnskapen presenters innenfor emner som rensefiskernæring, genetikk, helse, immunplogi og vaksinologi, velferd, transport og villfangst.

Boken ser også på ulike regioners perspektiv fortalt av spesialister i alle regioner. Man ser på den siste utviklingen innen hvert land, og hvordan man håndterer og bruke rensefisk i laksemerder i de ulike landene.

- Det er på høy tid det kommer sen slik bok om rensefisk, sier redaktør av boken, Jim Treasurer. Han er takknemlig over at så mange har villet bidra. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Boken vil være et viktig oppslagsverk for alt fra renesefikprodusenter, fiskehelspersonell, fisketransportører, lakseoppdrettere, forslere studenter, forvaltning og de som er involvert i støttefunksjoner som fôr og vaksineleverandører.

«Cleaner Fish Biology and Aquaculture Applications» koster 150 pund og er tilgjengelig fra 5M Books samt norske bokhandlere på nett.