Gå til innhold
Annonse
Daglig leder i Langøylaks AS, Karsten Inge Møgster med et prakteksemplar. Foto: Coast Seafood
Daglig leder i Langøylaks AS, Karsten Inge Møgster med et prakteksemplar. Foto: Coast Seafood

Karsten Inge Møgster i Langøylaks AS skal lure lusa, men hvordan vil han ikke avsløre. Ikke ennå.

Annonse

Kyst.no har snakket med Karsten Inge Møgster om 2015-tallene som selskapet nylig presenterte. Da ble det raskt snakk om lus. Langøylaks sitt driftsresultat gikk fra 35 millioner kroner i 2014 til 15 millioner kroner i fjor.

- Stikkordene er økte kostnader i forbindelse med lusebehandling, kombinert med høyere fôrpriser, sier Karsten til kyst.no.

– Dessuten fikk vi ikke like gode snittpriser i 2015 som vi oppnådde i 2014, legger han til. Laksen ble solgt på spot da dette over tid har vært mest lønnsomt, men i fjor skulle det vise seg at kontrakter kunne vært en bedre strategi. I år har det opplagt vært best priser på spotmarkedet, legger han til.

Selskapet slaktet det meste av fisken i perioden januar-april i år, og oppnådde priser på 50-60 kroner.

- De ekstremt høye prisene nå i sommer har vi ikke vært bort i. Men det er å håpe at dette ikke fortsetter altfor lenge, sier han, og viser til at konsekvensene kan være uheldige for oppdretterne.

langøylaks
langøylaks

Innsats mot lus

Langøylaks AS er med i Salmon Group, og bruker tjenestene levert av Ro Server i lusebehandlingen. Dette har gitt bedre resultater, mener Karsten, men hvor store forbedringene har vært kan han ikke være sikker på før vi kommer til ettersommer og høst.

- Det er da problemene er størst, sier han og legger til at behandlingene er en påkjenning for fisken, så han skulle like å finne andre måter å behandle på.

- Vi holder på med et prosjekt i samarbeid med andre oppdrettere, men det er for tidlig å si noe om dette nå, sier han hemmelighetsfull.

- Hva går dette prosjektet ut på da?

- Det vil jeg ikke gå inn på nå. Må først snakke med samarbeidspartnerne, men det er et prosjekt som har fokus på en mer effektiv og mer skånsom lusebehandling, sier han.

Langøylaks AS har 8 faste ansatte, inkludert 2 lærlinger.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse