Tjeldbergodden Rensefisk har stort fokus på å unngå sykdom i sin rognkjeksproduksjon. Foto: Tjeldbergodden Rensefisk.

Skal produsere 1,2 millioner lusespisere

Driftsleder i Tjeldbergodden Rensefisk sier de i år vil produsere rundt 1,2 millioner lusespisere, som er en liten reduksjon sammenlignet med andre år. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I lokalene til Tjeldbergodden Rensefisk i Kjørsvikbugen i Midt-Norge jobber et titalls dedikerte ansatte med å avle frem lusespisere, hele veien fra rognpose til leveringsklar rognkjeks. 

Driftsleder Odd Arne Kjørsvik, sier til Kyst.no at de i år regner med å produsere ca. 1,2 millioner fisk, som betyr de vil trappe litt ned på produksjonen i år sammenlignet med tidligere år. 

- Vi produserte i underkant av en million rognkjeks i 2018. Dette lave tallet skyldes en revisjonsstans høsten 2017, opplyser han.

Driftsleder Odd Arne Kjørsvik sier til Kyst.no at de i år vil trappe litt ned produksjonen deres, og planlegger produksjon av 1,2 millioner rognkjeks. Foto: Privat.

Skal starte med berggylte

Selskapet er nå godt i gang med å planlegge produksjon av berggylte.

Kjørsvik sier han tror nok behovet for rognkjeks fortsatt er stort, men påpeker at det frister litt med andre arter også etter hvert. Driftslederen vil ikke avsløre noe mer om satsingen på dette tidspunktet. 

For å få en sunn og frisk fisk mener han nøkkelen er å få til en robust fisk. 

- Vi bruker levendefôr i startfôringen og vi vaksinerer ikke fisk under 12 gram. Så etter de nødvendige døgngradene blir gjerne fisken opp mot 40 gram før levering. Gjerne over 40 gram også, sier Kjørsvik.

To fornøyde jenter som jobber litt for Tjeldbergodden Rensefisk i vinterferien. (F.h) Kristine Berg og Nora Kristina Kjørsvik. Begge går på videregående skole, men har jobbet i helger og ferier på Tjeldbergodden Rensefisk siden 2016. Klikk for større bilde. Foto: TR.

- Vi har levert fisk på opp mot 100 gram, og den har sannsynligvis bedre utgangspunkt enn små fisk, legger han til.

Må ikke brukes som brannslukking

Stort sett sier Kjørsvik de får gode tilbakemeldinger på at rensefisken «virker».

- Det er viktig at rognkjeks ikke blir brukt som brannslukking, men at den brukes forebyggende og har et langtidsperspektiv, påpeker han.

Ønsker lukket syklus med stamfisk

I Tjeldbergodden Rensefisk sin produksjon har selskapet stort fokus på å unngå sykdom, samt være fokusert på fiskevelferd.

Tjeldbergodden Rensefisk AS:

  • Selskapet er 11 ansatte og ble stiftet i 2015. 
  • Produserer og leverer rognkjeks til oppdrettsnæringen langs Trøndelagskysten.
  • Produksjonen skjer i lokaler i Tjeldbergodden Biopark, som eies og leies ut av Tjeldbergodden utvikling. De opererer på et område på 1500 kvadrat inklusive hus, administrasjon og produksjonshall.
  • Selskapet eies av More Innovation, Måsøval fiskeoppdrett AS og Refsnes laks AS.
  • Det meste av rognkjeksen til selskapet transporteres med båt, pga dårlige veiforbindelser.

- Vi ønsker også å få en bedre vaksine, samt få en lukket syklus med stamfisk.

Overlevelsen på rognkjeksen etter klekking, mener han er for lav.

- Det går gjerne ut en del i første fase. Ender stort sett opp med en overlevelse på 60 % da har vi tatt med destruksjon av småfisk, sier han.

Les også disse sakene om Tjeldbergodden Rensefisk: