Gå til innhold
Prototypen før den senkes i sjøen. Foto: SubC3D.
Prototypen før den senkes i sjøen. Foto: SubC3D.

Daglig leder Frank Prytz i SubC3D sier at selve kamerateknologien deres for lusetelling er under testing nå. 

Lusetelleren til selskapet SubC3D er i testfasen og mye spennende skjer i selskapet om dagen.

Daglig leder Frank Prytz sier til Kyst.no at den første prototypen har stått i merd og tatt bilder en stund. 

- Om et par uker plasseres kamera i merd hos Havforskningsinstituttet på Austevoll for finjustering av bildetaking. Før sommerferien fikk vi tildelt fire millioner fra Innovasjon Norge og seks millioner fra Forskningsrådet.

- Prosjektet som nå er startet har som mål å utvikle SubCEyes, en remote/autonom drone for inspeksjon og overvåkning. Prosjektet går over 3 år, og målet er å sette ut de første dronene i Spidercage. 

Frank Prytz sier teknologien deres er under uttesting og selskapet har flere spennende ting som skjer fremover. Foto: SubC3D.
Frank Prytz sier teknologien deres er under uttesting og selskapet har flere spennende ting som skjer fremover. Foto: SubC3D.

- Spidercage (Novasea/Viewpoint) fikk som kjent 4 utviklingstillatelser, og planen er fisk i anlegg andre kvartal av 2023, forklarer han.

- Produktet SubCeyes vil bli det første overvåkningsutstyret i bransjen som opererer remote og laster biomasse-data (lusetelling, størrelse, skader etc.) kontinuerlig 24/7 gjennom hele vekstsyklusen. Samtidig overvåker også droner installasjonen, not, fôring, dødfisk etc. Dette er kun mulig å gjøre med kamerateknologien og bildeprosesseringen til Subc3d – som nå testes i merd, sier han videre. 

Selskapet har ikke noen godkjenning for lusetelleren per i dag, men vil innhente dette i det videre prosjektet

-  Hvordan jobber dere opp mot myndighetene for å få godkjent deres produkt/konsept som alternativ til manuell lusetelling?

prototypen før den senkes i sjøen. Foto: SubC3D
prototypen før den senkes i sjøen. Foto: SubC3D

- Denne jobben skal vi se nærmere på når prosjektet skrider frem, men hvis teknologiutviklingen når sitt mål, vil dette kunne være et meget godt alternativ til manuell lusetelling – i tillegg til mange andre funksjoner. Teknologien med 3D fotogrammetri og lesing av hver enkelt fisk i merd er patentsøkt, sier han til Kyst.no.

Prytz utdyper at droner vil være plassert i hver merd, der en jobber og en står i lading/overføring av data.

- Med autonom drift og induktiv lading går hele syklusen sømløst, sier han. 

Planen er å starte kommersiell produksjon og salg Q4 2023

- Vi får bare positive tilbakemeldinger på teknologien, men det gjenstår mye arbeid for å komme i mål. Vi har sterke partnere med i prosjektet som, Viewpoint AS, Transmark Subsea AS, NORCE og ICON – Industrial Controls AS. Vi får også god hjelp fra Nova Sea på oppdrettssiden, opplyser han. 

SubC3D har per i dag 3 ansatte, men Prytz forteller organisasjonen vil vokse fremover. Selskapet har også ansatt Tore Hafte Staalesen som prosjektleder.

Les flere saker om automatisk lusetelling her. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?