Svein Eivind Gilje Øystein Kalvenes og Sigve Gokstad ved batterator. Foto: Electro Automation Austevoll.

Vil bidra til energieffektivisering i oppdrettsnæringen

Electro Automation Austevoll har sett stort potensialet for energieffektivisering i oppdrettsnæringen, og vil bidra med egenutviklet løsning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Electro Automation Austevoll meldte nylig at de som første leverandør har levert batterihybridsystem kalt "Batteratoren" til oppdrettsnæringen. Rune Kolbeinsvik, administrerende direktør i selskapet sier til Kyst.no at selskapet har sett behovet og det store potensialet for energieffektivisering i oppdrettsnæringen.

Rune Kolbeinsvik, adm. direktør i Electro Automation Austevoll sier ideen om batterihybridsystemer har vært i tankene til selskapet i flere år. Foto: privat.

- Dette passet bra med vår kompetanse innenfor elektriske systemer, batteridrift og erfaring fra det maritime markedet. Som tavleprodusent og elektroinstallatør er vi i en posisjon der vi både kan utvikle systemet, produsere tavler og styringer og utføre selve installasjonen ombord. Da har vi kontroll fra start til slutt.

- I tillegg har vi en beliggenhet i Austevoll midt i en stor oppdrettsklynge, legger han til.

Norge først

Bakgrunnen for konseptet sier Kolbeinsvik er tanker og ideer som har utviklet seg over de siste par årene.

- Foreløpig tenker vi Norge som marked. Potensialet er stort her hjemme og vi føler det er viktig å være god på hjemmemarkedet før vi eventuelt går utenlands.

Engesund Fiskeoppdrett fikk nylig installert selskapet batterihybridsystem på sin lokalitet i Fensfjorden, og bakgrunnen for investeringen var å sikre strømforsyningen på anlegget, redusere miljøbelastninger, redusere støy og samtidig redusere kostnadene for energiproduksjon.

Systemet til Engesund Fiskeoppdrett er i normal drift, og han påpeker at det har fungert fint siden det ble startet opp.

- Nå er det viktig å få driftserfaringer og bruke disse til å utvikle produktet videre. Batteri som energilagring åpner opp mulighetene for å benytte andre fornybare energikilder som sol-, vind- eller bølgekraft. Da går vi mot en fremtid der oppdrettsanlegg kan være selvforsynte med fornybar energi, sier han til Kyst.no.

Målet til de to selskapene er at dieselaggregatet skal ha så få driftstimer som mulig og at det skal gå med mest mulig ideell belastning når det er i drift. Der dieselaggregatet før gikk 24 timer i døgnet vil det nå på vinteren med høyt forbruk kun gå i 5 timer. Batteratoren består av batterier, ladesystem og et energistyringssystem. Systemet reduserer også gangtid på generatorene til kun 5 timer per døgn, noe som bidrar til reduserte klimautslipp og redusert drivstofforbruk.

Tavlesystemer og elektrisk fremdriftssystem

Svein Eivind Gilje Sigve Gokstad og Øystein Kalvenes ved batterator. Foto: Electro Automation Austevoll.

Havbruksnæringen har alltid vært et viktig marked for Austevollselskapet.

- Vi produserer tavlesystemer til arbeidsbåter, brønnbåter og prosessbåter. Vi har levert elektrisk fremdriftssystem til arbeidsbåt og produsert styre- og kontrollskap til andre aktører i næringen tidligere, opplyser han.

Nå jobber de blant annet med et elektrisk fremdriftssystem med eller uten batteri for arbeidsbåter.

- Det er andre aktører i markedet som også leverer dette, men vi ser på systemer spesielt tilpasset mindre fartøy. Her ser vi et stort potensial, men systemene må tilpasses de ulike bruksområdene for fartøyene. Da er det viktig med god kunnskap både til næringen og til teknologien, slår Kolbeinsvik fast.

  • Electro Automation Austevoll er elektroinstallatør og produsent av tavlesystemer med fokus på det maritime markedet.
  • Firmaet har en 45 år lang historie og har i dag rundt 50 ansatte.
  • Produksjons- og kontorlokalene ligger i Kolbeinsvik i Austevoll.