Fungerende administrerende direktør, Øyvind Fylling-Jensen, Fiskeri- og Havministrer, Cecilie Myrseth og avdelingsdirektør, Edgar Brun.

Hadde samtaler og diskusjoner om utfordringene i oppdrettsnæringen

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth besøkte Veterinærinstituttet 20. februar. Besøket inneholdt presentasjoner av instituttets virksomhet, omvisning og samtaler om aktuelle utfordringer i oppdrettsnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Nærings- og fiskeridepartementet jobber med stortingsmelding om oppdrettsnæringen og er involvert i arbeidet med ny dyrevelferdsmelding. Samtidig går debatten om dødelighet i fiskeoppdrett og fiskevelferd i mediene. Dette er noe av bakteppet for Fiskeri- og havministerens besøk på Veterinærinstituttet, opplyser instituttet på sin nettside.

- Vi har hatt gode samtaler og diskusjoner om hvordan vi skal ta fatt i de utfordringene vi har i oppdrettsnæringen, sa ministeren. 

Hun fikk en omvisning på to av instituttets laboratorier og øvrige fasiliteter på Ås, og utvalgte forskningsaktiviteter og øvrig arbeid med instituttets samfunnsoppdrag ble presentert.

Myrseth hadde med seg et følge på fem personer inkludert ledende personer fra embetsverket og politisk rådgiver.

Veterinærinstituttets fungerende administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen tok imot besøket og innledet, og avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd, Edgar Brun, ledet møtene. 

- Helt uakseptabelt

Tidligere i februar opplyste Måsøval i en børsmelding at datterselskapet Pure Norwegian Seafood har over flere år solgt frossen laks som ikke var egnet til humant konsum. Aktiviteten viste seg å ha vært systematisk og skjult, og selskapet har solgt både selvdød fisk, gulvfisk og kjønnsmoden fisk til markedet. En gransking viser at dette salget har pågått i en årrekke. 

I en sak til Kyst.no opplyste fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth at det er alvorlig når aktører i havbruksnæringen ikke klarer å følge reglene.

Hun påpekte at alle som driver med produksjon, bearbeiding og distribusjon av mat er underlagt strenge krav. 

- Reglene skal sikre at sjømat som selges i norske butikker skal være trygg å spise. Det er alvorlig når aktører i næringen ikke klarer å følge reglene. Eksempler som dette er helt uakseptabelt, sa hun i saken.