Manolin har brukt to år for å utvikle tjenestene sine. De har også hatt samtaler med oppdrettere over hele landet. Foto: Manolin.

Skal knuse tall for å redusere risiko i produksjonen

Manolin ønsker å redusere risiko i produksjonen ved hjelp av egenprodusert data. – Det blir som en «personlig værmelding» for et spesifikt anlegg, forteller  teknologisk leder i selskapet, John Costantino.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det bergensbaserte selskapet Manolin knuser tall for at oppdretterne skal kunne forutsi risiko i produksjonen. Nå har de utvidet tjenesten sin slik at oppdretterne kan legge inn sine private data.

- Det vi gjør nå er kortsiktig risikovurdering. Vi kan for eksempel forutsi når en oppdretter kan forvente seg et utbrudd av lakselus fem uker frem i tid, forteller gründer og teknologisk leder i selskapet John Costantino til Kyst.no

Gründer og teknologileder i selskapet Manolin, John Costantino, forteller at de tilbyr oppdretterne en "personlig værmelding" for anleggene sine. Foto: Manolin

I tillegg tilbyr selskapet et privat dataarkiv som i bunn og grunn er en integrasjon av oppdretternes produksjonsdata.

Forutsier problemer

- Vi kan nyttiggjøre oss av dataen og gi tilbakemeldinger om hva som for eksempel gikk galt i en produksjonssyklus og hvordan en kan gjøre forbedringer.

Han forteller at tjenesten ikke legger opp til at oppdretterne skal dele data med hverandre, men at oppdretteren selv kan se, analysere og bruke egen data til å forutsi potensielle problemer.

- Men vi håper at vi kan legge til rette for datadeling i fremtiden, forteller Costantino.

Les også: Fra USA til norsk lakseindustri

Helhetlig bilde

Alt oppdretterne må gjøre er å tillate at selskapet får tilgang til oppdretternes data, og dataene blir lastet opp automatisk.

- Oppdretterne må ikke foreta seg noe for at dataen skal komme inn i systemene våre. Det blir som en «personlig værmelding» for et spesifikt anlegg, sier teknologilederen

Selskapet forteller i en melding at de bruker en analysemetode basert på geografi (geospatial analyse) og kombinerer dette med maskinlæring. Dette skal ifølge selskapet kunne gi oppdrettere et mer helhetlig bilde av helsetilstanden på anlegget.

- Vi bruker havstrøm, salinitet, vind, oksygennivå, sjøtemperatur, antall fisk i merden, behandlinger, dødelighet, fôr med mere. Vi kan bruke alt av data fra produksjonen som blir lagret, forklarer Costantino til Kyst.no

Daglig leder i Manolin, Tony Chen, ønsker at oppdrettere får maksimal nytte av dataene som de samler inn. Foto: Manolin.

Identifiserer PD-risiko

Ifølge Costantino benyttes det en stor mengde med datakilder, noe som gjør at en datamaskin må gjennomføre analysene. Dette gjør at en ifølge selskapet i tillegg til å forutsi risikoen for luseangrep, også kan identifisere steder med risiko for PD.

Videre forteller han at de også nyttiggjør seg av flere modeller i kombinasjon for å kunne gi gode analyser. I tillegg kommer data fra flere kilder.

Flere samtaler med oppdrettere

Dataarkivet som oppdretterne får tilgang til er på lokalitets-, generasjons- eller merdnivå. Selskapet har brukt to år for å utvikle produktet og de har hatt samtaler med oppdretter over hele landet.

-  Vi ønsker at oppdretterne får utnyttet dataen som de samler inn maksimalt, forteller CEO i Manolin, Tony Chen.

Les også: Lusetall i ny innpakning – Sanntidsdata kan gi mer korrekt behandlingsmetode

Samarbeid med næringen

I løpet av de neste fem månedene har selskapet planer om å lansere flere tilleggstjenester som fokuserer på fiskevelferd.

Selskapet forteller også at de har brukere over hele landet, og at de blant annet har samarbeidet med Blom Fiskeoppdrett.

- Akkurat nå samarbeider vi med flere oppdrettere, forteller Chen til Kyst.no.

Hvilke oppdrettere det er snakk om ønsker han ikke å si noe om. Men han forteller at de representerer en god porsjon av oppdrettere langs hele kysten.