Makrellstørje som kom seg inn i en av merdene hos Sandnes Fiskeoppdrett 19. oktober.

Makrellstørje braste inn i merd

Nok en gang har en makrellstørje dundret inn i en oppdrettslokalitet. 

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no har tidligere skrevet flere saker om makrellstørjer som har brutt seg inn i oppdrettsmerder i år. Fiskeridirektoratet har sagt til Kyst.no at bestanden er økende, og de mener makrellstørje i merd er en problemstilling som bare vil bli mer aktuell i tiden fremover.

Erlend Vassbotten, daglig leder i Steinvik Fiskefarm, som tidligere i år fikk størje i merden, fortalte til Kyst.no at det er økt tilfelle av både observerte størjer rundt anlegg langs kysten og flere tilfeller der størje kommer seg inn i merder. 

Veronica Sandnes, kvalitetsleder i Sandnes Fiskeoppdrett, sier de har fått testet ut beredskapen med godt resultat.

- Dette er helt klart urovekkende og vi som oppdrettere må oppdatere våre risikovurderinger, sa han i intervjuet.

Les også: Steinvik fikk makrellstørje i merd

Oppdaget på natten

Nå kan Kyst.no melde om nok en hendelse. 19. oktober braste en makrellstørje inn i merden til Sandnes Fiskeoppdrett som holder til i Fjaler kommune i Sunnfjord i Vestland fylke. 

Veronica Sandnes, kvalitetsleder i selskapet, forteller til Kyst.no at makrellstørjen var 370 kg og 2.77 meter lang.

- Dette er første gang vi har opplevd å få makrellstørje i merden vår, og den ble oppdaget på nattestid, under forberedelser til levering av fisk.

Sandnes kan fortelle at beredskapsplanen ble igangsatt umiddelbart, og gjenfangstgarn skal ha blitt satt ut rett etter hendelsen.

- Vi har ikke hatt fangst av laks i disse. Dykker var også raskt på plass og reparerte noten, samt tok en sjekk av de andre merdene med fisk i på lokaliteten.

Det var her på lokalitet Svinøy hendelsen skjedde.

Les også: Bestanden av makrellstørje er økende

- Bekymringsfullt

Etter at selskapet hadde ordnet med fellingstillatelse, så ble makrellstørjen avlivet av godkjent jeger. Der ble den hentet av lokale fiskere og levert til mottak, og vil bli solgt videre til mat. 

- Våre dyktige arbeidsfolk har hatt en hektisk tid, og vi har fått testet ut beredskapen med godt resultat. Vi registrerer også at det er flere anlegg som opplever å få makrellstørje i not, og dette er bekymringsfullt, understreker Sandnes.  

Hun sier avslutningsvis at dersom det skulle komme frem mer kunnskap om hvordan man skal kunne beskytte seg i fremtiden mot makrellstørje i not, så vil dette være veldig interessant for selskapet.

Makrellstørje i merd hos Sandnes Fiskeoppdrett.