Tidligere i år braste en makrellstørje inn i merden hos Sandnes Fiskeoppdrett.

Rekord i antall makrellstørjer i oppdrettsanlegg

Observasjoner tyder på at bestanden av makrellstørje er i vekst. Dette øker sannsynligheten for at disse kjempene kan gjøre skade på oppdrettsanlegg, som har vært en utfordring for flere selskap de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver fiskeridirektoratet på sin hjemmeside.

I 2023 har Kyst.no dekket flere hendelser hvor makrellstørjer har tatt seg inn i oppdrettsanlegg. Senest i november suste en størje på 375 kg inn i Lerøy Vest-lokaliteten Djupevika på Tysnes.

- Det er i 2023 observert godt med makrellstørje langs norskekysten, og det har blitt satt ny rekord i antall hendelser hvor makrellstørje har tatt seg inn i oppdrettsanlegg, sier Øyvind Grøner Moe seniorrådgiver ved miljøseksjonen i Fiskeridirektoratet.

- Årsaken til at makrellstørja tar seg inn i nota er høyst sannsynlig knyttet til matinntak. Det er likevel usikkert om det er fisken inne i merden eller fisk på utsiden den er ute etter, sier Grøner Moe.

Tiltak mot rømming

Av de innrapporterte hendelsene oppdages ofte størja i forbindelse med fôring av oppdrettsfisken.

- Det kan være dårlig appetitt og endret adferd, som i mange av tilfellene har blitt observert på fôrkamera i merden. Det vil derfor være anbefalt å følge ekstra nøye med på dette i tidsrommet august-desember, sier Grøner Moe.

Som et tiltak for å sikre god beredskap har Fiskeridirektoratet utarbeidet en veileder for håndtering av slike hendelser, basert på oppdretters erfaringer.