Her ser du styret til selskapet som består av daglig leder Erik Fylkesnes, Lars Johan Fylkesnes, og Rune Fylkesnes.

Vil ha slutt på dagens «rigide» MTB-system

Fylkesnes Fisk mener større oppdrettere har en helt annen mulighet til å balansere biologi og produksjon enn de små. Nå håper selskapet på en endring i dagens tillatelsessystem.

Publisert

Fylkesnes Fisk driver produksjon av matfisk, og har lokaliteter i Bømlo, Fitjar og Kvinnherad kommune. Selskapet sitt forretningskontor er i Bømlo kommune.

Fylkesnes Fisk mener at en av de beste måtene å oppnå en mer bærekraftig akvakulturnæring i dag er å gjøre endringer i dagens «rigide» MTB-system, som de blant annet har foreslått i sitt høringssvar til Havbruksutvalgets NOU.

Ved å innføre en ordning med fleksibel MTB for små lokale oppdrettere, mener selskapet at man på en bedre måte kan ivareta biosikkerhet, fiskevelferd og miljø, på samme måte som større aktører kan gjennom konsern-MTB og interregionale biomassetak i dag.

Balansere biologi og produksjon

Erik Fylkesnes, daglig leder i selskapet, sier til Kyst.no at de driver med havbruk i et begrenset geografisk område med få lokaliteter og soner, noe som gjør at de har eggene stort sett i den samme kurven, ikke ulikt andre små havbruksselskaper.

- Større selskaper har naturlig nok spredt risikoen mye mer og kan på en helt annen måte balansere biologi og produksjon året rundt, påpeker han.

Fylkesnes trekker frem at Mowi blant annet har i sitt høringssvar gitt uttrykk for at nettopp dette fleksible fortrinnet gir dem store fordeler ved å kunne justere ned risikoen når det er nødvendig for å opprettholde en sunn produksjon med god fiskehelse og velferd. Han sier det dreier seg om biologisk risikostyring på merd- og lokalitetsnivå, og balansering av de naturgitte og lokale forholdene hver aktør må forholde seg til.

- Dette er ikke noe nytt som vi må ta hensyn til, men siden vi opererer i det samme vannet, burde det ikke være slik at små aktører ikke har de samme mulighetene og verktøyene som større aktører for å ta vare på fisken sin, sier Fylkesnes.

Ta igjen det tapte

En slik fleksibel biomasseordning mener Fylkesnes burde vært innrettet slik at den gjelder løpende de siste 24 månedene, altså en produksjonssyklus. Dette sier han tar hensyn til den tiden det tar å kunne ta igjen noe av den tapte produksjonen ved å ta hensyn til fisk og biologi. 

- Alle slike data blir allerede samlet inn i dag, og dette ville ikke blitt noe nytt for forvaltningen å følge med på.

Dagens biomasseordning har en fast grense (780 tonn per konsesjon) som gjelder hele året rundt, mens en fleksibel ordning innebærer å ha grensen per 24 måneder (780 tonn * 24 måneder = ) 18 720 tonn grense per tillatelse for de siste 24 månedene. 

- Dette innebærer ingen økning, men gir valgfrihet til å tilpasse produksjonen innenfor denne perioden, forklarer Fylkesnes.

Les også: SalMar destruerer 1,2 millioner laks etter manet-angrep

Store kontraster

For Fylkesnes Fisk sin del setter selskapet stort sett ut fisk på ett sted ett år og et annet sted året etter, og produksjonstiden ligger mellom 14-16 måneder i sjøen. 

- Skulle vi måtte destruere et helt utsett hos oss, ville det bli svært magert med slaktefisk året etter. Dette står i stor kontrast til en større aktør som sier de ikke blir påvirket nevneverdig på grunn av den biologiske fleksibiliteten det er å drive samtidig i mange ulike områder/soner. Det må bety at enkelthendelser blir hentet fort inn igjen i form av gode biologiske forhold i mange av de andre områdene som ikke blir berørt. 

- Slik er det ikke for alle, men her mener vi at fleksibiliteten i biomasseordningen kan lette på dette og gjøre gode valg for både fisken, samfunnet og miljøet, avslutter den daglige lederen.